Zavod za javno zdravlje:  Test nakon ujeda krpelja posle 30 dana – pre lažni rezultati

11/04/2022

Test nakon ujeda krpelja posle 30 dana – pre lažni rezultati

BEOGRAD, 11. aprila (Tanjug) – Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje doktorka Sonja Giljača savetuje građanima da u slučaju ujeda krpelja, koji su sada aktivni i mogu preneti uzročnika Lajmske bolesti – bakteriju Borelia burgdorferi, nikako ne pokušavaju sami da ih izvade već da potraže stručnu pomoć.

Giljača, u izjavi za Tanjug, ističe da lekari zatim vrše nadzor i procenjuju da li je i kada osoba sa ujedom krpelja treba da se testira na prisustvo antitela na bekteriju Borelia i dodaje da su četiri nedelje najkraći period kada ima smisla raditi taj test od momenta ujeda.

“Ako se pre toga radi, dobićemo lažno negativne rezultate”, rekla je Giljača.

Dodala je da se građani sa ujedom krpelja mogu obratiti radi njegovog uklanjanja domu zdravlja gde imaju karton ili Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti.

Giljača dodaje da se testiranje može obaviti u Savetovalištu za Lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje i da je potrebno prethodno uzeti uput doma zdravlja, jer se onda test ne plaća.

Napomenula je da su krpelji aktivni od ranog proleća do kasne jeseni, tako da ih nema jedino zimi.

Kada je reč o simptomima Lajmske bolesti, sagovornica Tanjuga objašnjava, da se prvi simptomi mogu javiti od prvog do 30. dana od uboda i da su to najpre karakteristično crvenilo na mestu uboda, koje može biti praćeno i glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i zamorom.

Giljača kaže da su to simptomi prvog stadijuma Lajmske bolesti i da ukoliko se ne reaguje i ne leči bolest nakon par nedelja može doći do razvoja drugog stadijuma bolesti odnosno ukočenosti vrata, privremene paralize mišića lica, jakih glavobolja, problema sa kardiovaskularnim sistemom odnosno srčanih problema.

“Nakon par meseci ili godina kako se drugi stadijum razvija, ukoliko bolest nije lečena dolazi do trećeg stadijuma koji može dovesti do oštećenja nervnog sistema, zglobova i kože i na kraju i do stanja invaliditeta”, upozorila je Giljača.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu je, prema evidenciji Savetovališta, ove godine već ustanovljena Lajmska bolest kod troje ljudi, navela je doktorka.

Napomenula je da krpelji mogu da prenesu i virus Krpeljski meningoencefalitis, ali da taj vrisu nije toliko značajan u odnosu na Lajmsku bolest na području našeg grada, pošto nije endemski prisutan.

pročitajte još i

PU Bambi: Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu

PU Bambi: Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu

Obaveštenje o upisu dece za radnu 2023-2024. godinu OPOVO, 24. mart 2023 - Upis dece za radnu 2023-2024. godinu u PU „Bambi“ vršiće se od 01.04. – 30.04.2023. godine. Upis dece u Predškolsku ustanovu ,,Bambi'' Opovo vršiće se elektronskim putem, popunjavanjem...

najnovije

najčitanije