Tradicija i kulinarstvo: Najbolji beli čobanac skuvao Jozef Maka (video)

30/03/2022

SAKULE, 28. mart 2022 – Ovčarski dan je odavno jedna od najprestižnijih agrarnih manifestacija u Banatu i Vojvodini, a pored smotre kolekcija ovaca i izložbe pulina, jedna od atrakcija je takmičenje u kuvanju tradicionalnog ovčijeg paprikaša – belog čobanca. Iz godine u godinu, ovo takmičenje privlači sve veći broj kulinara.

Ove godine bilo je takmičara iz cele Vojvodine, Sakula, Opova, Kovačice, Zrenjanina, Bačkog Petrovca, Banatske Topole, Sefkerina, Farkaždina, Mužlje, Banatskog Velikog Sela, Vilova, Bečeja, Novog Sada, Pančeva ali i iz Beograda. Neki od njih su veterani kada je u pitanju čobanac, a nekima je prvi put da pripremaju ovaj stari specijalitet.

PROČITAJTE JOŠ:


24. ovčarski dan: Nakon dve godine pauze ovčari ponovo u Sakulama

Hola Serbia: Kako je jedan Čileanac video Ovčarski dan


A šta je tajna belog čobanca i da li je uopšte ima. U pitanju je starinsko jelo koje su pripremali pastiri na pašnjacima, pa stoga i nosi naziv čobanac. Jelo se prvenstveno pripremalo od ovčijeg mesa, da bi nakon dolaska Turaka u Banat prešli na jelo koje Turci nisu uzimali, a to je svinjsko meso. Kako u vreme kada se čobanac prvi put počeo pripremati, u Evropi još nije bilo paradajza i paprike, jelo se pripremalo samo od crnog luka, mesa, masti ili loja i soli, bez zaprške. Danas, čobanac po načinu pripreme sve više liči na svog daleko popularnijeg rođaka – gulaš, a samo pravi poznavaoci pripremaju ga na način naših predaka“, objašnjava nam tajnu čobanca Sava Kovački iz Sakula.

Čobance je ocenjivao eminentni žiri u sastavu Otilia Damjanović iz Ečke, profesor Marija Margit iz Zrenjanina i Tibor Mandić iz Segedina, svi članovi Međunarodnog udruženja „Otvorena vatra“, zatim Dragan Mitić iz Bačke Topole, predsednik Udruženja Viteški red amaterskih kuvara Vojvodine, dok je ispred organizatora član žirija bio Sava Kovački, takođe član Udruženja „Otvorena vatra“ i Viteškog reda amatera kuvara Vojvodine.

Ocenjivanje nije bilo lako, a na kraju žiri je odlučio da je najukusniji beli čobanac skuvao Jozef Maka iz Banatske Topole, drugo mesto je pripalo Radivoju Jakovljeviću iz Bečeja, dok je treće mesto osvojila Smiljka Malešev iz Zrenjanina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije