Uprava carina: Na prvoj e-licitaciji Uprave carina dostupni raznovrsni predmeti

23/03/2022

Na prvoj e-licitaciji Uprave carina dostupni raznovrsni predmeti

Izvor: Biznis.rs, Autor: Julijana Vincan

Uprava carina Srbije najavila je da će u sredu, 30. marta, biti održana prva elektronska licitacija za koju su prijave počele u ponedeljak, 21. marta. Naglašeno je da, u skladu sa idejom potpune digitalizacije poslovanja, Uprava carina uvodi novi način prodaje trajno oduzete robe, i to isključivo putem interneta.

„Na prvoj elektronskoj licitaciji Uprave carina biće izloženo ukupno 20 prodajnih brojeva, od kojih neki podrazumevaju pojedinačne predmete, a neki se prodaju zbirno, kao skup predmeta. Za redne brojeve koji sadrže veću količinu istih ili različitih vrsta roba mogu licitirati samo pravna lica. Na spisku roba čija je javna prodaja oglašena nalaze se tri skupocena ručna sata za koje će moći da licitiraju i fizička lica“, istakli su iz Uprave carina za Biznis.rs.

Naši sagovornici dodaju da najveću početnu cenu, od 885.000 dinara, ima ručni sat Hublot, kao i da je na spisku za prodaju i nekoliko mobilnih telefona, četiri brendirane ženske tašne, tri projektora, slušalice i USB kablovi, kao i izgubljeni prtljag koji se prodaje zbirno i za koji mogu licitirati samo pravna lica.

Šta je ono što završava na licitacijama?

Iz Uprave carina za naš portal je objašnjeno da na javnoj prodaji može da bude izložena sva trajno oduzeta roba, osim one koja se zbog zdravstvenih, ili bezbednosnih razloga uništava pod carinskim nadzorom (npr. narkotici, duvanske prerađevine bez akciznih markica i sl).

„Carinskim zakonom su jasno uređene procedure uvoza, izvoza i tranzita robe, kao i njenog prenosa preko granice u putničkom prometu. Kada je reč o pravilima koja se odnose na putnike, oni su prilikom prelaska granice dužni da prijave sve što osim ličnog prtljaga nose sa sobom. Svako kršenje propisa, odnosno svaki pokušaj krijumčarenja, koje carinici otkriju prilikom različitih kontrola, rezultira pokretanjem postupaka pred nadležnim sudovima, pa ukoliko sud u pravosnažnoj presudi odluči da se roba trajno oduzima, u istoj propisuje i način na koji se sa njom dalje postupa (npr. da li se uništava ili se izlaže javnoj prodaji)“, naglasili su naši sagovornici.

Značaj ovakve licitacije i ponovno organizovanje

Iz Uprave carina istakli su da se očekuje da će elektronske licitacije, koje će kao i ranije biti organizovane periodično, kada se akumulira dovoljna količina robe, doneti višestruku korist kako državi, tako i građanima.

„Javne prodaje robe, koje je Uprava carina i do sada kontinuirano organizovala na tradicionalan način, predstavljaju dodatni izvor prihoda za državni budžet, pa je tako na ovaj način samo tokom 2021. godine ostvaren prihod od 73 miliona dinara. Na elektronskim licitacijama će moći da učestvuje mnogo više zainteresovanih, samim tim i prihod za budžet će biti veći, a roba smeštena u carinskim magacinima će se brže prodavati, čime će biti sprečeno njeno neminovno propadanje“, naglasili su naši sagovornici.

Rok za prijavljivanje potencijalnih učesnika i uplatu kaucije za učešće je petak 25. mart.

Svi zainteresovani za učešće na prvoj e-licitaciji mogu da se prijave na sajtu Uprave carina: https://www.carina.rs/servisi/elektronske-licitacije.html.

Kako izgleda spisak koji se izlaže prodaji može se videti na: https://licitacije.carina.rs/#/.

Opšti uslovi prodaje robe, kao i Korisničko uputstvo takođe su dostupni na sajtu Uprave carina u rubrici „Objašnjenja“: https://www.carina.rs/dokumenti/carinski-propisi/objasnjenjaupravecarina.html.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije