Ministarstvo za zaštitu životne sredine: Ministarka Irena Vujović posetila Opštinu Opovo (video)

16/12/2021

OPOVO, 16. decembar 2021 – Povodom realizacije projekata „Ugradnje novih kotlarnica na pelet u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi u Opovu“ i „Podizanja poljozaštitnog pojasa duž lokalnog puta“  koje je sufinansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Opštinu Opovo je posetila resorna ministarka Irena Vujović.

Ministarka je zajedno sa predsednikom opštine Milošem Markovim, njegovom zamenicom Ankom Simin Damjanov i direktorima predškolske ustanove Gordanom Rajšić i osnovne škole Slavišom Miškovim obišla kotlarnice gde su u okviru ovog projekta ugrađeni novi kotlovi na pelet.

U predškolskoj ustanovi „Bambi“ izvršena je zamena starog kotla na naftu, dok su u školi demontirani stari kotlovi na ugalj i ugrađena još dva velika kotla na pelet. Na ovaj način, pored poboljšanja energetske efikasnosti ovih objekata, dobilo na smanjenju emisije ugljen dioksida koji proizvode fosilna goriva.

Direktor osnovne škole Slaviša Miškov se zahvalio Ministarstvu i lokalnoj samoupravi na rešavanju problema i istakao ekološki aspekt ovog projekta.

„Naš decenijski problem je konačno rešen. Potrebu za toplim učionicama su uvideli Ministarstvo za zaštitu životne sredine u saradnji sa našom lokalnom samoupravom, tako da sada imamo novu kotlarnicu sa još dve nove peći. Ono što je vrlo bitno i o čemu se posebno vodilo računa, to su peći koje koriste ekološki čistija goriva. To su peći koje koriste pelet i to agro pelet koji se izrađuje od biljnih sirovina od ostataka žitarica, tako da smo vodili računa da imamo čistiju i zdraviju životnu sredinu sa što manjom emisijom štetnih gasova kakve smo imali do sada, Želeo bih, pre svega u ime učenika i njihovih roditelja, u ime zaposlenih nastavnika, u ime predškolske ustanove i svoje lično ime da se zahvalim Ministarstvu životne sredine na čelu sa ministarkom i lokalnoj samoupravi na čelu sa našim predsednikom“, poručio je Miškov.

Nakon obilaska kotlarnica ministarka Vujović je posetila Osnovnu školu „Dositej Obradović“ Opovo gde je obišla odeljenje četvrtog razreda. Zajedno sa svojom učiteljicom Ružicom Tegeltijom učenici su pripremili ekološki performans za ministarku, uručili joj poklom majicu i pismo – želju da se sačuva reka Tamiš i okolna priroda.

Ministarka je uzvratila poklon i svim učenicima ovog odeljenja uručila po sadnicu jelke uz želju da joj pošalju fotografije sa akcije sadnje.

Ministarka Irena Vujović je zadovljna posetom, realizacijom projekata, saradnji sa lokalnom samoupravom a posebno susretom i druženjem sa decom osnovne škole.

„Ja sam danas izuzetno zadovoljna što se nalazim u Opovu i što smo obišli kotlarnice u vrtiću „Bambi“ i osnovnoj školi gde su se do skoro koristili energenti na naftu i ugalj, a sada na pelet, što je izuzetno značajna investicija. Za nas je ovo izuzetno važan dan, pre svega što sam obišla đake ove škole zahvaljujući direktoru koji je ovde sa nama. Mogla sam da vidim kako to oni vide zdraviju životnu sredinu, videli smo fantastične crteže koje su nam pripremili, isto tako sam im uručila simbolične poklone, jelke sa busenom, i nadam se da ćemo ih zajedno u nekom narednom periodu i zasaditi. Zahvaljujući ovim ulaganjima Ministarstva zaštite životne sredine i zamene kotlova značajno će biti zdravija životna sredina za sve mališane koji ovde idu u školu, nastava će biti kvalitetnija i biće toplije kada smo prešli na ekološki prihvatljivije energente, a isto tako i vannastavne aktivnosti će biti kvalitetnije jer neće biti aerozagađenja. Menjanje kotlarnica u vrtićima, osnovnim i srednjim školama je naš zalog za buduće generacije, dakle, čistija životna sredina i bolji kvalitet vazduha.

Takođe, ovde smo sa dva miliona dinara sufinansirali i projekat za 2.000 sadnica. Želim pre svega da se zahvalim direktoru škole što nam je signalizirao na višedecenijske probleme koji se odnose na školu i da se zahvalim predsedniku opštine na izuzetnoj saradnji. I još jednom smo pokazali da Ministarstvo životne sredine i gradovi širom Srbije imaju dobru saradnju, da se svi trude da poprave kvalitet životne sredine u svojim opštinama i gradovima. Danas ovde sa đacima sam videla jednu želju i za reciklažom, i za očuvanjem prirode, i za novom sadnjom, i to je sve ono čime ćemo se baviti u narednom periodu, a još jednom želim da istaknem da ovi mališani, sa kojima sam danas provela vreme, svakako će jednog dana biti odgovorni prema životnoj sredini, a trudićemo se da imamo što više ovakvih edukativnih časova i radionica imamo širom Srbije“, izjavila je ministarka Vujović.

Predsednik opštine Miloš Markov ističe značaj sufinansiranja od strane resornog Ministarstva i benefite koji će se dobiti sa realizacijom ovog projekta.

„Mi smo kao lokalna samouprava početkom godine kod Ministarstva zaštite životne sredine aplicirali na konkursu koji se tiče smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih ložišta. Ministarstvo nas je prepoznalo i podržalo, ukupna vrednost ovog projekta je bola oko 10,5 miliona dinara, od toga je osam miliona finansiralo Ministarstvo, a 2,5 miliona je bilo naše finansiranje. Nama ovaj program izuzetno znači jer mi iz naših sredstava pitanje je da li bi mogli da finansiramo ovakav jedan projekat, a u pitanju je bila zamena kotlova koji su bili više decenija stari, koristeći grejni materijal koji je i zagađivač životne sredine. Ovim projektom imamo dva benefita. To je finansijski momenat zato što po nekoj analizi peći koje rade na pelet trošiće manje, odnosno ulagaćemo manje sredstava za grejni materijal, a drugi, mnogo bitniji momenat je zaštite životne sredine, odnosno vazduha, u centru naseljenog mesta gde naša deca, predškolci i osnovci pohađaju nastavu“, rekao je Markov.

Drugi projekat koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine je „Podizanje poljozaštitnog pojasa duž lokalnog puta Baranda – Sakule“ i realizacija ovog projekta je u završnoj fazi. Urađeni su svi pripremni radovi i ovih dana biće posađeno 2.000 sadnica duž četiri kilometara puta.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije