Priroda i ekologija: PRONAĐENA JOŠ JEDNA REČNA MEDUZA NA TAMIŠU KOD OPOVA

02/09/2014

PRONAĐENA JOŠ JEDNA REČNA MEDUZA NA TAMIŠU KOD OPOVA
Opovo, 02. septembar 2014;
Desetak dana od prvog nalaza i jučerašnjeg objavljivanja u dnevnoj štampi, na Tamišu kod Opova pronađena je još jedna rečna meduza. Naša sugrađanka Nada Šulc, strastveni sportski robolovac i ljubitelj prirode pronašla je nasukanu jedinku rečne meduze u blizini opovačkog mosta.
02

Prvi nalaz dogodio se za vreme održavanja Eko – regate Tamiš 2014, kada su regataši takođe pronašli jedan primerak ove retke vrste slatkovodne meduze. U pitanju je vrsta čiji je latinski naziv Pektinatela magnifica, koja do sada nije viđana u rečnim slivovima naše zemlje. Ova meduza je prvi put otkrivena u delti Misisipija 1851. godine, dok se u Evropi pojavila krajem 19. i početkom 20. veka. U našem (relativno) bližem okruženju pronađena je u Turskoj 1960. godine. Smatra se da ovu invazivnu vrstu prenose ptice selice.
Magnifika ne žari, može se držati u rukama, ponaša se slično kao sunđer. Retka je u celom svetu, obitava u rečnim vodama koje nemaju veliku brzinu, a veoma je korisna jer filtrira i prečišćava vodu. Teška je 2-3 kilograma ali na suvom ispušta vodu tako da se njena težina koriguje na oko 500 grama, o čemu su posvedočili i prvi i drugi nalazači.
01

Zanimljiva informacija dao je organizator i vođa ekoregate Milorad Timčenko, naveo da je prošle godine jedan primerak već bio pronađen na Dunavu i prosleđen Biološkom fakultetu u Beogradu ali da povratne informacije do danas nije bilo. Ovogodišnji nalaz Timčenko je putem fotografija poslao u Luksemburg odakle je dobio potvrdu da se radi o vrsti Pektinatela magnifika.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije