Dragana Đurić predstavila knjigu: Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena (video)

09/07/2021

Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena

OPOVO, 8. jul 2021 – U maloj sali kulturnog centra Opovo predstavljena je knjiga “Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena” čija je autorka naša sugrađanka dr Dragana Đurić. O sadržaju knjige, istraživanju i prikupljanju materijala, pored same autorke govorio je i profesor dr Ljubinko Radenković, dopisni član SANU i naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU.

U knjizi je posebna pažnja poklonjena pitanju vremena i sedmice, značaju dana u narodnom kalendaru, zatim u obrednom i magijskom ponašanju, dok su likovi personifikovanih dana istraživani kako u narodnim verovanjima, tako i u narodnoj književnosti.

dr Ljubinko Radenković i dr Dragana S. Đurić

Autorka Dragana Đurić ističe da je istraživanje i prikupljanje informacija nalazila i u našoj sredini, Opovu, Barandi i Sakulama.

„Knjiga Dani u nedelji u narodnoj kulturi Južnih i Istočnih Slovena” je u stvari moja dopunjena i obrađena doktorska disertacija, koja je objavljena kao 145. knjiga u okviru posebnih izdanja Balkanološkog instituta SANU. Knjiga predstavlja jedan celovit uvid u narodne predstave o danima i kod Južnih i kod Istočnih Slovena, tako da je obrađen jedan veliki korpus. Građu čine etnografski izvori s početka 19. veka pa do naših dana, rukopisi etnografskih zbirki SANU, terenska građa, koja je između ostalog sakupljana i u našem kraju, Opovu, Barandi i Sakulama, ali i u Šumadiji, okolini Beograda, koje u stvari predstavlja savremeno stanje i pokazuje aktuelnost narodnih predstava, narodnih verovanja o danima u nedelji“ rekla je Dragana Đurić.

Nakon više književnih i poetskih susreta, ovo je prvo predstavljanje naučnog sadržaja u Opštinskoj narodnoj biblioteci i Kulturnom centru Opovo. A koliko je pažnje i interesovanja izazvalo, daje za pravo, da se i ubuduće slični događaji organizuju.

pročitajte još i

Bioskop: Meda sa severa (4) i Indigo kristal, karte od 16h

Bioskop: Meda sa severa (4) i Indigo kristal, karte od 16h

Meda sa severa (4) i Indigo kristal OPOVO, 29. mart 2023 – Danas su, na programu Kulturnog centra Opovo  dve bioskopske projekcije. Animirani film za decu „Meda sa severa (4) – Porodično putovanje“ (18:00h) i domaći igrani film „Indigo kristal“ (20:00h). Ulaznice se...

Kulturni klub ONB Opovo: Kreativne radionice u martu

Kulturni klub ONB Opovo: Kreativne radionice u martu

Kreativne radionice u martu OPOVO, 25. mart 2023 – U okviru Kulturnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo, tokom marta su održane četiri kreativne radionice za decu i to za dve uzrasne grupe, mlađu i stariju. Teme kreativnih radionica su bile ctanje čestitki za...

Kultura: Galerija u Opovu dobila donaciju od 39 ramova

Kultura: Galerija u Opovu dobila donaciju od 39 ramova

Galerija u Opovu dobila donaciju od 39 ramova OPOVO, 23. mart 2023 - Jelena Kosanović Dorogi i njen suprug Ivan Dorogi donirali su Galeriji „Jovan Popović“ 39 ramova različitih formata. Ramovi su danas dopremljeni u biblioteku, a donatore je primila direktorka ONB...

najnovije

najčitanije