Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti: U Srbji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca

19/06/2021

U Srbji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca

BEOGRAD, 19. jun (Tanjug) – U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razilka, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno brige o zdravju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog sitince, jer se na vreme ne obrate lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Jaković.
Satatistika svedoči da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.
“Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1”, rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.
Podatak, kako kaže, ukazuje i da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitinca.
“Kako je jedan čovek u istaživanju o položaju starih rekao – u selu čvek umre zbog sitnice, sramota ga je da ide kod lekara. Problem počne od tačkice zavši se teškom gangrenom i ode”, rekla je Janković i dodala da nije redak slučaj da ljudi iz ruralnih krajeva nemaju ni koga da pozovu kada im je zdravlje narušeno.
Poverenica je navela i još jednu stvar – da su samo u 2019. godini u saboraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosi saobraćaja stradalo i 130 žena.
Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja – “nisi muškarac ako brzo ne voziš”
Zato je, dodaje, nepohodno da se govori o politikama koje jednako govore o poboljšanju života muškaraca i žena.
Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.
Procenjuje se da na celom svetu postoji oko 300 miliona udovica, a gotovo deset odsto ih živi u izuzetnom siromaštvu. U mnogim zemljama biti udovica je sramota, a zlostavlajne koje doživljavaju UN smatraju među najozbiljnijim kršenjima ljudskih prava.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

105 osmaka polaže završni ispit u školama opštine Opovo

105 osmaka polaže završni ispit u školama opštine Opovo

OPOVO/SAKULE18. jun 2024 Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Danas će se polagati srpski, odnosno maternji jezik, naredni dan matematika, a 20. juna...

najnovije

najčitanije