Skupština opštine Opovo: Novi rebalans budžeta rezultat projektnih aktivnosti

27/04/2021

Novi rebalans budžeta rezultat projektnih aktivnosti  

OPOVO, 27. april 2021 – Predlog Olduke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Opovo za 2021. godinu obrazložio je predsednik opštine Miloš Markov. Ukupan budžet je projektovan na nivou od 779.597.350 dinara. Povećanje je rezultat odobrenih namenskih sredstava u iznosu od 214.720.350 dinara i planiranog dugoročnog zaduženja opštine u iznosu od 49.851.000 dinara. Markov je ovaj rebalans nazvao investicionim, a uvećanje budžeta obrazložio dobrom praksom apliciranja na pokrajisnkim i republičkim konkusrima i istakao da su gotovo svi projekti naše opštine odobreni. Kako su to sufinansirajuća sredstva, Opština Opovo će morati kreditnim zaduženjem da obezbedi sopstvena sredstva, ali u planu su i drugi projekti koji se finansiraju isključivo iz opštinskog budžeta.

Namenski transferi su odobreni za sledeće projekte: izgradnja puta Opovo – Debeljača, izgradnja objekta PU Bambi u Sefkerinu, adaptacija kotlarnica u osnovnoj školi i predškolskoj ustanovi i podizanja poljozaštitnog pojasa na saobraćajnici Baranda – Sakule.

Planirano je dugoročno zaduženje za finansiranje kapitalnih projekata, a Opština je u obavezi da prethodno pribavi saglasnost Ministarstva finansija za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. Najveći iznos planiranog zaduženja opredeljen je za projekat asfaltiranja ulica u Sakulama i Barandi (21.000.000 dinara) dok je preostali iznos predviđen za sufinansiranje projekata iz različitih oblasti.

Pored asfaltiranja ulica u Sakulama i Barandi, dugoročnim kreditom planirano je finansiranje sledećih projekata: sufinansiranje izgradnje objekta zelene pijace u Opovu (4.000.000), sufinansiranje mini pič terena u Sefkerinu (4.100.000), izgradnja igrališta za decu u Opovu (3.000.000), sufinansiranje izgradnje teretane na otvorenom u Barandi (1.000.000), sufinansiranje projekta zamena kotlova u školi i predškolskoj ustanovi (2.751.000), sufinansiranje projekta uređenja atarskih puteva (2.250.000), sufinansiranje projekta uređenja kanalske mreže (2.000.000), sufinansiranje izgradnje objekta PU Bambi u Sefkerinu (1.200.000), sufinansiranje rekonstrukcije vodovodne mreže (1.500.000), izgradnja puta Opovo – Debeljača (nadzor) (3.000.000), izgradnja ograde na groblju u Opovu (2.000.000), izgradnja kapele u Barandi (1.500.000) i izrada strategije lokalnog ekonomskog razvoja (550.000).

Šef odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Predrag Ginculj podržao je rebalans budžeta istakavši da je napredak Opštine Opovo očigledan od kada je Srpska napredna stranka na vlasti. Ginculj je pohvalio i rad nove opštinske administracije koja vodi lokalnu samoupravu u poslednjih devet meseci i koja pored vanrednih uslova zbog epidemije uspeva da sprovodi brojne investicione projekte.

Za vršenje eksterne revizije završnog računa budžeta Opštine Opovo za 2020. godinu, na osnovu saglasnosti Državne revizorske institucije, angažovaće se lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, propisane zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija.

U Odluci o izmenama i dopunama Odluke o socijalnoj zaštiti građana u Opštini Opovo izmenjeno je poglavlje o „Jednokratnoj pomoći“. Iznos jednokratne pomoći može se isplatiti najviše do iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, za pojedinca.

Stanje socijalne potrebe može da nastupi u sledećim slučajevima: terminalne bolesti ili duži oporavak od težih bolesti, potrebe za nabavkom lekova za teško obolele pacijente, usled elementarnih i drugih nepogoda, usled smrti člana uže porodice, gubitak posla, povratak sa izdržavanja kazne zatvora ili vaspitnih mera (koje je trajalo duže od tri meseca i drugim slučajevima koji podrazumevaju vanredne okolnosti.

Jednokratna pomoć može se isplatiti i u većem iznosu, a najviše do 20.000 dinara u sledećim slučajevima: za potrebe lečenja kod dužih i težih bolesti i urgentnih zdravstvenih intervencija i urgentne potrebe pružanja pomoći starim licima, nesposobnim za rad, koji nemaju srodnika i koji podležu zakonskoj obavezi izdržavanja, osim ako navedeni srodnici nisu u mogućnosti da pruže pomoć. Procenu nastupanja slučajeva vrši stručni radnik centra za socijalni rad na osnovu prikupljene dokumentacije i izjava i neposrednim uvidom na terenu.

Jednokratna novčana pomoć ove Odluke može se odobriti za kategorije radno nesposobnog stanovništva u navedenom iznosu najviše tri puta, sa razmacima ne manjim od 120 dana. Za radno sposobna lica, korisnika prava na materijalno obezbeđenje, jednokratna novčana pomoć se može odobriti samo u periodu prekida prava na materijalno obezbeđenje i to ne više od dva puta sa razmacima ne kraćim od 45 dana. Ostalim radno sposobnim licima koji nisu korisnici prava na materijalno obezbeđenje, jednokratna pomoć se može odobriti jednom godišnje.

U ostalim tačakama dnevno reda, odbornisi su usvojili Odluku o radno pravnom statusu predsednika opštine, zamenika predsednika opštine, predsednika skupštine opštine, zamenika predsednika skupštine opštine i članova opštinskog veća; Odluku o davanju saglasnosti na konačan nacrt ugovora o javno – privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja  primenom mera uštede energije na teritoriji Opštine Opovo, kojim se ovlašćuje predsednik opštine da potpiše ugovor; Predlog Programa korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa Opštine Opovo za 2021. godinu, a finansijska sredstva planiraju se za izgradnju zone sanitarne zaštite eksploatacionih bunara za potrebe postrojenja za prečišćavanje i distribuciju vode, kao i podizanje ekološke svesti u očuvanju životne sredine.

Skupština je usvojila Predlog godišnjeg plana rada Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2021. godinu; Izveštaj o radu Opštinske uprave Opovo za 2020. godinu; Izveštaj o radu Opštinske narodne biblioteke Opovo za 2020. godinu; polugodišnji Izveštaj o radu PU „Bambi“ Opovo i Izveštaj o radu direktora ustanove za radnu 2020/21. godinu.

Odlukom o izmeni Rešenja o izboru Saveta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalnu delatnost, razrešeni su Kristina Krunić (predsednik) i Branislav Marinković (član), a imenovani Predrag Ginculj (predsednik) i Zlatoja Momčilov (član).

Obrazovana je Komisija za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Opovo a za članove su imenovani Dragana Antić (predsednik), Nataša Vodeničar, Marko Mitić, Nataša Bugarin i Jovana Vakareskov. Takođe, obrazovana je Komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini gde su za članove imenovani Zorana Zivlaković (predsednik), Ivana Markov, Jelena Petrović, Saša Jovanov i Ivana Vlah.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije