28. sednica Skupštine opštine Opovo: SOFIJA POPOVIĆ IMENOVANA ZA VD DIREKTORA DOMA ZDRAVLJA OPOVO

13/08/2014

ZA SMENU PAVLOVIĆEVE GLASALO 20 ODBORNIKA, SOFIJA POPOVIĆ IMENOVANA ZA VD DIREKTORA DOMA ZDRAVLJA OPOVO
Opovo, 13. avgust 2014;
Sa dvadeset glasova ZA i jednim uzdržanim Skupština opštine Opovo razrešila je dužnosti pre isteka mandata dosadašnju direktorku Doma zdravlja Opovo Jasminu Pavlović, a za vd direktora ove zdravstvene ustanove imenovala doktorku Sofiju Popović.
DSC_0187

Dok je veći deo sednice prošao u relativno mirnoj i demokratskoj atmosferi, ove tačke dnevnog reda su imale burnu raspravu, emotivne govore, brojne replike, kao i lične prozivke zbog čega je predsedavajući Jasmini Pavlović uputio par javnih opomena.
DSC_0174

Predlog razrešenja direktorke Pavlović obrazložila je predsednica Upravnog odbora Doma zdravlja Opovo Ljiljana Ilin, i to su uglavnom navodi i zaključci  o kojima smo već pisali u prethodnim prilozima. Po pitanju predloga, predsednik Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose Dejan Kravar je ocenio da je zakonska osnova predloga u redu tako da se odbornici o njemu mogu izjašnjavati.
DSC_0173

U svom obraćanju odbornicima, dosadašnja direktorka Jasmina Pavlović je ovaj predlog nazvala inkvizicijom i hajkom koja se vodi protiv nje lično. Po njenim rečima novom Upravnom odboru nije bio cilj rešavanje aktuelnih problema ustanove već njeno razrešenje. Isto tako negirala je sve optužbe protiv nje i zaključke predloga razrešenja, karakterišući ih kao laži koje zamenik predsednika opštine vodi preko plaćenih medija. Pavlovićeva je imala poduži ekspoze o sistemu funkcionisanja zdravstvenih ustanova i samog Doma zdravlja zaključivši da prisutni ili velika većina njih ne zna kako jedna zdravstvena ustanova funkcioniše jer da znaju ne bi imali savesti da glasaju za predlog o njenom razrešenju.
U replici koja je usledila, predsednica Upravnog odbora Ljiljana Ilin je rekla da su svi navodi apsolutno tačni i ako je potrebno odbornicima će biti predočena dokazna dokumentacija.
DSC_0171

 

Odbornik Dragan Stanivuk postavlja pitanje u smislu ako je sve to tačno, što se do sada toliko čekalo i da li će neko zbog toga snositi odgovornost. Povodom njegovog pitanja zamenik predsednika opštine Branko Mihajlović kao razlog navodi čekanje i pribavljanje dokumenata koje nisu mogli dobiti od Doma zdravlja ali da dokaza ima i da se stalno pojavljuju novi.
DSC_0183DSC_0163– Ovo nije kraj „priče“ jer ova priča tek sada počinje, poručio je Mihajlović, iznoseći stav da je spreman i da pred sudom sve iznese. Mihajlović je tom prilikom izneo pojedine slučajeve i dokaze pominjući pored ostalog aferu oko Parking sevisa, astronomske telefonske račune i putne troškove, žalbe zaposlenih, odbijanje saradnje, itd.
DSC_0186

Ispred odborničke grupe „Pokrenimo Opovo – SNS“, Dragan Ugrinov je rekao da će Srpska napredna stranka u „svetlu“ predočenih činjenica, a pre svega kao odgovoran koalicioni partner ispoštovati „kvotu“ koja pripada koalicionim partnerima i bez obzira što je doktorka Pavlović član njihove stranke glasati za predlog o razrešenju.
Što se tiče ostalih tačaka dnevnog reda, odbornici su doneli Odluku o pristupanju donošenja izmena i dopuna Statuta opštine Opovo i formirali Komisiju za izradu teksta nacrta izmena i dopuna Statuta opštine Opovo u sastavu Dragan Ugrinov (predsednik), Radmila Maksimović (član) i Ankica Jožika (član). Do ovoga je došlo nakon što je upravni inspektor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave naložio preduzimanje mera i aktivnosti radi usklađivanja odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi. Navedenim usklađivanjem potrebno je precizirati koliko će tačno biti pomoćnika predsednika opštine, kao i precizirati za koje će oblasti biti postavljeni. Potrebno je izmenama i dopunama precizirati da se u Opštinskoj upravi mogu postaviti tri pomoćnika predsednika opštine i to za sledeće oblasti: oblast lokalne samouprave, oblast ekonomije i finansija i oblast poljoprivrede.
U Odluci o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti Skupština je dala saglasnost za obavljanje poslova komunalne delatnosti – prevoz posmrtnih ostataka umrlog i drugim pravnim licima registrovanim na teritoriji naše opštine. Povodom ove tačke odbornik Dragan Stanivuk je istakao neslaganje sa članom 4. ove Odluke po kojoj se ovlašćuje predsednik opštine da zaključuje pojedinačne ugovore o poveravanju pojedinih komunalnih poslova. Stanivuk je izneo kritiku na račun odbornika, koji po njemu uglavnom ne čitaju ugovore pa je, kako kaže, naša opština u prošlosti potpisivala štetne ugovore među kojima je istakao onaj sa Brantnerom. Po njemu, bez obzira na vladajuću većinu, svaki ugovor mora proći skupštinsku proceduru i biti odobren od strane odbornika. U replici, rukovodilac Odeljenja za opšte poslove, javnu upravu i društvene delatnosti Ankica Jožika objasnila je da su u pitanju pojedinačni ugovori koji nisu od javnog značaja. Takvi ugovori ne mogu dovesti do monopola, a sam njihov cilj je da se poboljša usluga i stvori pozitivna konkurencija.
Istovremeno je prihvaćen predlog o izmenama i dopunama Odluke o obavljanju komunalne delatnosti po kojem za pojedine prekršaje inspektor može na licu mesta naplatiti novčanu kaznu pravnom licu ili preduzetniku u visini od 1.000 do 10.000 dinara, a fizičkom licu i odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 250 do 2.500 dinara. Usvojen je i Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja JP Mladost za 2014. godinu, a u sklopu tačke usvajanja Programa rada PU „Bambi“ Opovo za 2014/2015 godinu, odbornica Smiljka Antić je iznela stav grupe roditelja koji su uputili zahtev za angažovanjem logopeda jer je sve više dece sa „govornim manama“.  Sa ovom konstatacijom se složila direktorka ustanove Jelena Mitić, koja je rekla da je ustanova već pokušavala da nađe neko rešenje, urađene su analize i da se rad sa decom po pitanju logopeda mora početi u predškolskom uzrastu jer je posle kasno. Direktorka Jelena Mitić rešenje, odnosno angažovanje logopeda vidi u korelaciji predškolske i školske ustanove, lokalne samouprave i doma zdravlja.
Tokom današnje sednice sve tačke dnevnog reda su usvojene, a povodom nekoliko rasprava, zamenik predsednika skupštine Dragomir Mišković je na kraju sednice rekao da su odbornici savesni ljudi, da glasaju u interesu građana o čemu svedoče i poslednja imenovanja gde se nije vodilo računa ko je član koje stranke.


MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije