Milivoje Stegić, osvrt na jednu karijeru: KAD SE IMA ŽELJE I VOLJE GODINE NISU BITNE

11/09/2020

KAD SE IMA ŽELJE I VOLJE GODINE NISU BITNE

Opovo, 11. septembar 2020;

Punih 55 godina naš sugrađanin Milivoje Stegić je aktivan u privrednom, društvenom i političkom životu i radu naše opštine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima se izdvajaju Zlatna plaketa Opštine Opovo (1980), Diploma zaslužnog sportskog radnika (1981), Značka narodne odbrane (1985), Zlatna značka za doprinos u radu Pokrajinskog odbora sindikata saobraćaja, Zahvalnica Saveza penzionera Vojvodine, više priznanja Crvenog krsta, itd.

Radnu karijeru je započeo u Zlatici, a zatim bio direktor Trgovine „2. oktobar“, sekretar Izvršnog veća Opštine Opovo, načelnik za privredu i finansije Opštine Opovo, direktor OUR „Utva Opovo“, vd direktor „Utva vozila“ u Pančevu. Penzionisan je 1996. godine, ali je nastavio sa društvenim i političkim radom. Aktivan u Opštinskom i mesnom udruženju penzionera, Partiji ujedinjenih penzionera Srbije i dugo vremena bio član Opštinskog veća Opštine Opovo. 

Svojim zalaganjem i radom doprineo je osnivanju nekoliko sportskih klubova, u privrednoj oblasti izgradnji proizvodnih objekata, a kao opštinski većnik zadužen za privredu i finansije, njegove opservacije na sednicama uvek su bile konkretne i analitičke. I sada u 83. godini života, Milivoje ne posustaje i daje doprinos u raznim sferama lokalne zajednice.

Kada ste se uključili u društveni život Opova?

U društveni život u Opovu uključio sam se 1965. godine, prvo u mesnoj zajednici, zatim u sportu, a rukovodio sam jednom grupom radnika na odbrani od poplave.

Kako pamtite vreme socijalizma, jedne partije i načina vladavine, odabira kadrova?

Mislim da je to bio jedan uređen sistem, s obzirom da sam radio u privredi, gde je rad bio vrednovan, nisam bio nikad član Komiteta, radio sam u sindikatu i SSRN, a kadrovanje je, po meni, vrednovano rezultatima rada.

Od svih funkcija koje ste obavljali, koja vam je najdraža, a koja najodgovornija?

Član Izvršnog veća Opštine Opovo bio sam po položaju, s obzirom da je predsednik opštine bio i predsednik veća, a članovi su bili starešine organa uprave, te se taj period ne može upoređivati sa članstvom u Opštinskom veću, koga bira Skupština.

Većnik ste bili u poslednje, skoro dve decenije. Da li možete da uporedite vreme, nekada i sada, koje su razlike u načinu vođenja lokalne samouprave?

Od 2004. godine bio sam član Opštinskog veća Opštine Opovo, gde je svaki većnik imao posebna zaduženja. Bio sam zadužen za oblast privrede i finansija i gde je bilo predlagač Opštinsko veće, svaki član je iz svoje nadležnosti zastupao predlog Veća. U konkretnom slučaju ja sam obrazlagao predlog budžeta i zavšrnog računa iz oblasti finansija. To je zahtevalo da se sa nadležnim organom uprave pripremam za sednicu Skupštine. Tu bih istakao izuzetno dobru saradnju sa načelnicom Opštinske uprave Opovo Jelenom Petrović. Poslednji mandat se značajno razlikovao od prethodnih. Ni jedan član Veća nije zvanično imao nekakvo zaduženje. Veće je u drugom planu i izuzev mene ni po jednom pitanju koje je došlo na Veće nije bilo drugih članova Veća koji su imali predloge za izmene ili dopune nekih akata. Drugo, u izveštaju o radu predsednika i Opštinskog veća, samo se u jednoj rečenici pominje Veće kao pomoćno telo iako je Statutom predviđeno da je Opštinsko veće izvršni organ.

Da li bi ste izdvojili nekog od saradnika ili pojedinaca, koji je po vama dao najveći doprinosu u kulturi ili sportu, uopšte u društvenom životu naše opštine?

Mislim da je sadašnja direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo vratila kulturni život kakav je bio pre mnogo godina, kada je direktor bio Velibor Stefanović. Što se tiče sporta, do formiranja Sportskog saveza Opštine Opovo na čelu sa Igorom Vujićem, uz pomoć nadležnog organa uprave, uveden je red, a pre toga nisu se mogli organizovati ni po jednom pitanju.

Čime se najviše ponosite i šta izdvajate kao najveće uspehe u svojoj društveno političkoj karijeri?

Pošto sam veći deo radnog veka proveo u privredi, nisam u političkom smislu bio mnogo angažovan, međutim, izdvoio bih rad u mesnoj zajednici, dok sam bio predsednik Izvršnog odbora Mesne zajednice Opovo, kada je izgrađena autobuska stanica. Kada je u pitanju sport, dok sam bio predsednik SOFK-e, održana je Školska olimpijada u šahu Vojvodine i formirani atletski, rukometni i šah klub. U razvoju naše opštine smatram da sam doprineo svojim aktivnim učešćem u Upravnom odboru Pokrajinskog fonda za podsticaj razvoja. Tada je Fond finansirao izgradnju dve hale “Utve” u Opovu, građen je hotel, ribnjak, sistem za zalivanje, silosi i hangar.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije