Reagovanja povodom sednice opštinskog parlamenta: KOALICIONI PARTNERI, A RAZLIČITI POGLEDI

27/06/2014

KOALICIONI PARTNERI, A RAZLIČITI POGLEDI
Opovo, 27. jun 2014;
Bilo je u proteklih godinu i po dana sporadičnih varnica između dva najveća člana vladajuće koalicije opovačke skupštine. Međutim, do sada se to uvek svodilo na umereno političko „peckanje“, afekte i povremeno odmeravanje snaga. Ipak, na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta usledila je „varnica“ koja je izgleda izazvala „erupciju“. Da li je u pitanju samo privremeno neslaganje stavova ili će šavovi popucati po celoj dužini videćemo verovatno veoma skoro. Bez obzira kako će se stvari dalje odvijati mi vam prenosimo izjave čelnih ljudi obe strane.
21665Zbog obaveza u vezi vanredne situacije i prisustva na sastanku u Pančevu povodom toga, predsednik opštine Milorad Soldatović nije prisustvovao na sednici Skupštine opštine Opovo, ali je kako sam kaže, o toku i rezultatima današnjeg zasedanja obavešten od strane svojih saradnika.
– Vidim da je došlo do određenih problema kada je na red došla tačka dnevnog reda sa predlogom smene tri člana Upravnog odbora Doma zdravlja Opovo. Razlog njihovog razrešenja je pre svega loša komunikacija sa organima koji su ih postavili na te funkcije. U pitanju su članovi koji se delegiraju iz redova političkih partija, a dva od ta tri člana su iz redova Grupe građana „Milorad Soldatović“, dok je treći član, ujedno i predsednik Upravnog odbora, bio predložen od strane odborničke grupe PUPS – JS – LSV. U novoj konstelaciji predloženi predsednik upravnog odbora je iz redova Srpske napredne stranke, pa nam zaista nije najasniji stav Srpske napredne stranke i njihovo ne podržavanje sopstvenog kadra i koalicionog partnera. Postavlja se pitanje šta je njihov motiv, da li su deo koalicije i da li glasaju samo onda kada to njima odgovara?
– Svakako da ću u narednom periodu razgovarati sa predsednikom njihove odborničke grupe i članovima njihove stranke kako bih saznao da li oni uopšte žele da još uvek budu u ovoj koaliciji, jer ako to ne žele i ako ne budemo mogli da nađemo zajednički jezik, bićemo prinuđeni da pravimo neke druge političke saveze, rekao je Soldatović.

Ja se iskreno nadam da je ovo samo nesnalaženje odbornika i jedan veliki nesporazum, mada je na sastanku predsednika odborničkih grupa, koji je sazvan na moju inicijativu, eksplicitno dogovoreno da ćemo u vezi ove tačke jednobrazno nastupiti, o čemu postoji i zvanični zapisnik.

Soldatović dodaje i da je iznenađen stavom odbornice i predsednice odborničke grupe PUPS – JS – LSV Smiljke Antić da glasa mimo dogovora koji su imali.

 – Sada se već zaista pitam kakvi su interesi nju vodili. Meni se čini da ti interesi ne podrazumevaju angažovanje u smeru transparentnosti i poboljšanja rada Doma zdravlja Opovo. U ovom trenutku ne znam o čemu se radi ali se nadam da ću te interese prepoznati u nekom budućem razgovoru koji ću voditi sa njom, zaključio je predsednik opštine Milorad Soldatović.

S druge strane oglasili su se i opovački naprednjaci.

– Puna tri meseca predsednik Grupe građana „Milorad Soldatović“ nema nikakav kontakt samnom niti pokazuje želju o ozbiljnoj saradnji, pa me zaista čude paušalne tvrdnje o iskrenosti naše koalicije od strane pojedinih odbornika njegove grupe građana izrečene na današnjoj sednici  Skupštine, izjavio je nakon završetka sednice lokalnog parlamenta predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Zoran Tasić.

– Činjenica je i dobro poznato da sve odluke i stavove koje zastupamo u javnosti, političkim telima lokalne samouprave i skupštinskim sednicama, isključivo donosimo u okviru Opštinskog odbora. Neformalni razgovori odborničkih grupa ne predstavljaju naš konačan stav, a možda smo i mogli uskladiti stavove za današnju sednicu da je to druga strana iskreno želela i poštovala hirearihjsku strukturu stranačkih organa SNS-a. Međutim, za nas je bilo neprihvatljivo prebacivanje odgovornosti  rada Doma zdravlja na  Dragu Terzića, za koju smatramo da ima političku pozadinu, jer je novi predsednik Opštinskog odbora Partije ujedinjenih penzionera Srbije i predsednik Upravnog odbora Doma zdravlja Opovo blizak političkoj saradnji sa Srpskom naprednom strankom. Ako su odbornici GGMS nezadoljni radom DZ, onda neka pokrenu inicijativu za smenu direktorke, jer je ista i menovana na njihov predlog, a ne da eventualnog krivca tražimo u nekim upravnim i nadzornim odborima, smatra Zoran Tasić.

– U vezi tekstova objavljenih u Kuriru povodom izjava zamenika predsednika opštine Branka Mihajlovića i optužbi na rad i ponašanje direktorke DZ Opovo Jasmine Pavlović, Tasić kaže da je nedopustivo i tendenciozno objavljivanje fotografija na kojima se nalaze i članovi Srpske napredne stranke. Fotografija je snimljena prilikom donatorske akcije kada je izvršena primopredaja akušerskog stola za potrebe zdravstvene ambulante u Sefkerinu i postavlja se pitanje ko je i zašto naručio baš ovu fotografiju da ide uz pomenute tekstove.

– Mi smo do sada bili veoma kooperativni partner u većinskoj koaliciji. Podsetio bih naše partnere da smo upravo mi dali potrebnu većinu za izglasavanje opštinskog budžeta za razliku od njihovih bliskih saradnika koji su se tom prilikom uzdržali. Na današnjoj sednici  Završni račun Budzeta za 2013. godinu, je takođe donet upravo glasovima odbornika SNS-a, što dovoljno govori o o našoj kooperativnosti kada se u lokalnom parlamentu rešavaju važna pitanja za našu sredinu.  Međutim, ako oni smatraju da mi nismo adekvatan partner za saradnju, i ako misle da mi do sada nismo pokazali visok stepen odgovornosti i političke koretnosti u svim segmentima zajedničke saradnje, neka pokrenu inicijativu za razrešenje svih funkcionera Srpske napredne stranke i neka svoju dalju političku saradnju  grade sa Brankom Mihajlovićem, poručio je prvi čovek opovačkih naprednjaka Zoran Tasić.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije