Glas Opova – Ministarstvo kulture i informisanja: PROJEKAT „RAZUMEVANJEM DO TOLERANCIJE“

19/06/2014

PROJEKAT „RAZUMEVANJEM DO TOLERANCIJE“
Opovo, 19. jun 2014;
Kao i prethodne godine i tokom 2014. g. nastavlja se saradnja između UG „Glas Opova“ i Ministarstva za kulturu i informisanje. Na konkursu resornog ministarstva Programa iz oblasti informisanja, Ministarstvo je pozitivno ocenilo naš projekat pod nazivom „RAZUMEVANJEM DO TOLERANCIJE“ , koji će sa njihove strane biti sufinansiran u visini od 70% ukupnih troškova projekta.

Projekat se sastoji od kreiranje i objavljivanje posebne rubrike, koja će se sastojati od serije reportaža čije će teme biti problemi i status pojedinaca i grupa koji se nalaze na društvenoj margini i često podložni otvorenoj ili latentnoj diskriminaciji.

Na osnovu dugogodišnjeg izveštavanja i novinarsko – istraživačkog iskustva, kao i saradnjom sa Centrom za socijalni rad Opovo, školskim pedagozima, lokalnim udruženjem paraplegičara i kvadriplegičara zaključili smo da je u većoj ili manjoj meri problem prisutan ali da se ove teme uglavnom zaobilaze ili se površno i neadekvatno pominju i analiziraju. Činjenica je da u školama postoji vršnjačko nasilje (o čemu je Glas Opova izveštavao), da je broj alkoholičara i posebno narkomana u opštini Opovo znatno povećan, kao i da latentno postoji nerazumevanje prema osobama drugih verskih konfesija i nacionalnosti. Opština Opovo spada u grupu nerazvijenih opština i u pitanju je mala i ruralna sredina, zbog čega su ovakvi problemi najčešće tabu teme i vrlo često prikrivaju.

Kako je u pitanju ruralna i relativno patrijarhalna sredina otvaranjem problema, konstatacijom da problem postoji i javnim prezentovanjem kroz neposredne primere, analize, statistike, ali i konkretnim predlozima kroz javnu medijsku raspravu i dijalog, smatramo da se, možda problemi ne mogu iskoreniti, ali svakako pokrenuti sa „mrtve tačke“ tako što će se probuditi javna svest, kao i ustanove i institucije koje se neposredno ili posredno uključene u ove oblasti društva.

Projekat ima dve osnovne faze: 1. Prikupljanje i obrada podataka i informacija; 2. Kreiranje reportaža i njihovo objavljivanje. Projekat obuhvata četiri teme: vršnjačko nasilje, osobe sa invaliditetom, bolesti zavisnosti i versko – nacionalna netrpeljivost. Projektom je predviđeno objavljivanje po dve reportaže mesečno na svaku od četiri teme (četiri meseca – osam reportaža). Prva reportaža u okviru teme odnosiće se na razgovore sa neposrednim učesnicima pripadnicima pomenutih grupa i njihovim iskustvima (fizički ili psihički zlostavljan učenik od strane vršnjaka, kvadriplegičar, alkoholičar ili narkoman, pripadnik manjinske nacionalnosti ili verske grupe), dok će druga reportaža u okviru teme obrađivati opšti problem na lokalu tj društveno – struktuirani defekt, analizu, statistiku i iskustva organizacija, udruženja, institucija i ustanova koja se bave tim problemima.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije