Danas je 21. februar: MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA / МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

image_pdfimage_print

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA / МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Opovo, 21. februar 2020;

Međunarodni dan maternjeg jezika (International Mother Language Day) se obeležava svake godine 21. februara širom sveta. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Ovaj dan je uspostavljen 1999. godine od strane UNESKO -a a na predlog Bangladeša i obeležava se redovno od 2000. godine.

Kada je u pitanju srpski jezik kao maternji za većinu građana Srbije, domaći lingvisti upozoravaju da se naš jezik našao pred sve većom najezdom engleskog i da je ugrožen u meri u kojoj su to čak i jezici sa velikom tradicijom – francuski, nemački, italijanski.

Prema najnovijim podacima Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u predškolskom obrazovanju u Srbiji na 10 jezika nacionalnih manjina vaspitava se i obrazuje više od 10.000 dece.

U osnovnim školama, nastava se izvodi na 13 manjinskih jezika i obuhvata više od 45.000 dece, a u srednjim školama više od 13.000 mladih nastavu pohađa na jeziku svoje nacionalne manjine.

Paunović podseća da u Srbiji izlazi više od 100 štampanih glasila na 16 jezika manjina.

Takođe, 42 jedinice lokalne samouprave imaju u službenoj upotrebi oko 10 jezika nacionalnh manjina, rekla je direktorka Kancelarije Suzana Paunović Tanjugu povodom 21. februara, Dana maternjeg jezika.