Pozorište i edukacija u jednom: U NORVEŠKU, U SMRT

06/05/2019

U NORVEŠKU, U SMRT

Opovo, 6. maj 2019;

Po prvi put u Kulturnom centru Opovo izvedena je konceptualna predstava sa tematikom epohe. U pitanju je komad „U Norvešku u smrt“ sa tematikom Drugog svetskog rata. Veoma edukativna predstava sa istorijskom tematikom na kojoj su prisustvovali učenici osmih razreda osnovnih školi iz naše opštine. Kako je predstava prošla najbolje govori veliki aplauz budućih maturanata na kraju predstave.

Autorski pozorišni projekat po istinitoj knjizi Knut Fluvika Turesena „U Norvešku, u smrt“, autor i reditelj kao primarnu temu uzima stradanje i sudbine srpskih logoraša u norveškim koncentracionim logorima u periodu od 1942. do 1945. godine koje predstavljaju svedočanstvo jednog od najmračnijih poglavlja ratne istorije u Drugom svetskom ratu. Osećajući posebnu dužnost kada je reč o prenošenju ove slabo poznate priče, reditelj istoimenu knjigu koristi kao svojevrsan sistematičan pojmovnik koji je autorski tim predstave uputio na dalja, detaljnija istraživanja: kako na internetu, tako i u bazama norveških i srpskih arhiva i biblioteka. Dramatizujući pretežno dokumentarni materijal, objektivno komentarišući, Dejan Janković stvara jednu multiperspektivnu pozorišnu platformu za tumačenje jednog istorijskog trenutka koja je rezultirala time da glumci u predstavi tumače preko 20 istorijskih likova, ali i onih koji su bili neposredni stradalnici.

Projekat se, između ostalog, bavi i prelomnim trenutkom u svesti ljudi koji su pod prisilom prinuđeni da budu u službi zla, zarad života kojeg se niko od njih ne može odreći, iako je u pitanju potpuno dehumanizovan život. Time se postavlja pitanje do koje granice je čovek spreman da ide u borbi za sopstveni opstanak i slobodu svoje otadžbine.

Režija: Dejan Janković; Uloge: Janko Cekić, Nikola Jezdić i Milan Vučković.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije