Književna promocija na Danima knjige u Opovu: PRIČA O LEPENSKOM VIRU I SRPSKIM VAMPIRIMA

PRIČA O LEPENSKOM VIRU I SRPSKIM VAMPIRIMA

Opovo, 16. april 2019;

U sredu, 17. aprila, sa početkom u 18h, u prostorijama Kulturnog centra u Opovu, a u okviru manifestacije „Dani knjige“, biće upriličena promocija romana „Kal juga“, autora Mladena Milosavljevića.

U pitanju je istorijski roman sa elementima folklorne fantastike i trilera, koji predstavlja prvi deo zamišljenog serijala o Lepenskom Viru. U romanu se kombinuju dva istorijska i narativna toka (jedan pisan u prvom, drugi u trećem licu), koje deli period od 250 godina. Po rečima autora, odluka da napiše baš ovakav roman nastala je najviše iz želje da se pažnja šire javnosti skrene na manje poznate istorijske događaje. Velika većina istorijskih romana domaćih pisaca posvećena je temama o kojima se već mnogo zna. O periodu vladavine Nemanjića, Ustancima pod Karađorđem i Milošem, Prvom i Drugom Svetkom Ratu, kao i potonjoj krizi tokom devedesetih godina prošlog veka, pisano je puno. Ipak, svega nekoliko romana („Strah i njegov sluga“ Mirjane Novaković, „Beografija“ Dejana Petkova) posvećeno je dešavanjima u takozvanoj „Kraljevini Srbiji“, koja je postojala u periodu od 1717 – 1739. godine. Bio je to period između dve velike seobe (prva 1690 i druga 1740) kada je, po ondašnjim popisima, na ovim prostorima živelo jedva 40 000 Srba. Tada su, od strane austrijskih vlasti, na našim prostorima zabeležena i prva verovanja u vampire, a izveštajima o njima obišli su svet i uzburkali javnost. Uostalom, i sama reč vampir ušla je u svetske rečnike na osnovu jednog događaja iz ovog perioda, koji Milosavljević opisuje u svom romanu.

Sa druge strane, o otkriću Lepenskog Vira, jedninog arheološkog nalazišta na svetu na kome je u kontinuitetu moguće pratiti prelazak iz mezolita u neolit, u književnosti nije pisano gotovo ništa, te se „Kal juga“ može smatrati prvim romanom nekog domaćeg pisca koji se upustio u avanturu odgonetanja tajne zvane Lepenski Vir.

Uostalom, evo o čemu se radi u romanu: Leta 1967. godine, u toku arheoloških radova na lokalitetu Lepenski Vir, grupa arheologa pronalazi ostatke nepoznate civilizacije. Dnevne novine datirane na 16. avgust iste godine, objavljuju senzacionalnu vest o ovom otkriću. Svi su ushićeni i oduševljeni osim Mijata, studenta arheologije i jednog od učesnika iskopavanja. Kako vreme odmiče, on počinje da veruje da su otkrićem nalazišta i neobičnih ribolikih skulptura, arheolozi oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno, nešto što vlasti po svaku cenu pokušavaju da sakriju.

Tačno dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave sprema se do tada najveća bitka za Beograd. Snage Austrijske carske vojske, na čijem je čelu vojskovođa i princ Eugen Savojski, opkoljene su od strane višestruko brojnijih Turaka. Iznenada, bojište prekriva gusta magla pod čijim okriljem Austrijanci razbijaju neprijateljsku vojsku. U zoru 16. avgusta 1717. godine, neposredno nakon dobijene bitke, a u znak zahvalnosti što je ostao živ, službenik carske administracije i jedan od najbližih pratilaca Eugena Savojskog, Frombaldo, počinje da vodi dnevnik. Putevi Eugena Savojskog i njegovih pratilaca, volšebno će se ukrstiti sa putevima čuvenog rimskog imperatora Trajana, a vodiće do tajne skrivene na samom dnu tamnih dunavskih virova.

Mijat i Frombaldo, vođeni starim zapisima i neobičnim spletom događaja, na tragu su drevne tajne stare bezmalo osam milenijuma.

O autoru: Mladen Milosavljević je rođen na Mladence 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odeljenje za Etnologiju i antropologiju. Glavni je i odgovorni urednik Omaje, koncepta posvećenog temama iz oblasti folklorne fantastike. Do sada je snimio nekoliko kratkih dokumentarnih i jedan igrani film (Naprata, 2013). Uređuje i piše, pretežno priče iz oblasti fantastike. Objavio je roman „Kal juga“ (Strahor, 2018), istorijsku pripovest sa elementima fantastike. Sarađivao je sa brojnim internet portalima. Trenutno je kolumnista portala „Urbane strane“. Živi i radi u Beogradu