Finale nacionalnog konkursa „Čarobne strofe poezije“: VELIKI USPEH ZA OPOVAČKE RECITATORE

31/03/2019

VELIKI USPEH ZA OPOVAČKE RECITATORE

Opovo, 31. mart 2019;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, 21. i 22. marta odžano je finale nacionalnog Konkursa «Čarobne strofe poezije», koja je posvećena Svetskom danu pesnika. Međunarodni konkurs mladih recitatora poezije je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola (gimnazija) Srbije i Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije). Svrha konkursne selekcije je da identifikuje učesnike koji su pokazali visok nivo pripreme i izuzetne sposobnosti u recitaciji pesama na ruskom jeziku. Konkurs je organizovan u cilju promocije i očuvanja ruskog jezika, popularizacije ruske kulture u inostranstvu. Usmeren je na razvoj međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. U okviru takmičenja učesnici uzrasta od 11 do 17 godina glumački su izvodili recitacije iz svojih omiljenih pesama.

Učesnici su se takmičili u tri kategorije: učenici koji uče ruski kao strani jezik u školi, učenici koji ne uče ruski jezik u školi i učenici srpskih škola za koje je ruski drugi maternji jezik.Učesnici koji su osvojili prva tri mesta u svakoj kategoriji i dva pobednika sa diplomama “Za umetničku recitaciju” su nagrađena boravkom u MDC «Artek».

Ove godine, 194 učesnika je prošlo u finale, a na pozornici Ruskog doma, u okviru nacionalne etape je učestvovalo 152 učesnika. Sa pozornice Ruskog doma čuli su se stihovi ruskih klasika i stranih pesnika, a takmičari su  se trudili da se predstave u što boljem svetlu, pokušavajući na najbolji mogući način da oduševe ne samo žiri, već i publiku, da impresioniraju ne samo korektnošću ruskog izgovora, već i svojom umetničkom, emocionalnom i kostimografskom sposobnošću, vraćajući nas u doba, u kojoj je pesnik stvarao dela.

David Knežević, učenik VI-2 razreda Osnovne škole «Dositej Obradović» iz Opova predstavio se stihovima Valerija Panina «Ne zaboravljajte majke!» i osvojio 3. mesto u finalu nacionalnog konkursa u kategoriji: učenici osnovnih škola za koje je ruski drugi maternji jezik. Našu opštinu je predstavljala i Tamara Denić, učenica II razreda gimnazije „Uroš Predić“ sa stihovima o savremenom životu „Mi živimo ne tako, kao pre…“ iz kategorije: učenici koji ne uče ruski jezik u školi. Tamara je takođe osvojila 3. mesto.

Kao trećeplasirani takmičari regionalne selekcije nastupiće u finalu međunarodnog konkursa poezije, koji će biti održan u Međunarodnom dečjem centru «Artek» na Krimu (Rusija), gde će se pojaviti kao predstavnici naše škole, naše opštine Opovo i naše zemlje Srbije. Zahvaljujuči tome imamo šansu da predstavimo našu opštinu Opovo i na taj način pokazaćemo celom svetu da i u našoj maloj sredini ima talenata. Poželimo našem Davidu i Tamari uspeh na daljem takmičenju!

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije