Galerija „Jovan Popović“ Opovo: U ČETVRTAK IZLOŽBA „ISTORIJA ČEŠKOG STAKLA“

18/03/2019

U ČETVRTAK IZLOŽBA „ISTORIJA ČEŠKOG STAKLA“

Opovo, 18. mart 2019;

U četvrtak 21. marta, u opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“, ONB Opovo organizuje jedinstvenu i retku izložbu stakla pod nazivom „Istorija češkog stakla – od rimskog perioda do renesanse“ i tom prilikom organizatori pozivaju ljubitelje umetnosti, kao i sve zainteresovane građane da dođu na svečano otvaranje u 17:30 časova.

Na otvaranju će prisustvovati češki ambasador Tomaš Kuchta, konzulka Petra Feikova, kao I članovi češke delegacije koja ove nedelje boravi u Srbiji – Vaclav Klaus, Miloslava Rutova, Helena Novakova I Šarka Vaškova.  

Ciklus pod nazivom Istorija češkog stakla, čine tri izložbe u nizu, koje će se održavati sukcesivno od 2019. do 2022. godine. Inicijator i autor izložbi je vlasnik kolekcije stakla Borislav Šošo.

Prva izložba u nizu, predstavlja replike istorijskog stakla i pokriva period od antike do renesanse. Druga bi bila posvećena periodu baroka i secesije, kroz originale i replike češkog stakla. Poslednja u nizu izložbi, predstavila bi period modernog i savremenog češkog stakla, upoznajući publiku sa njegovim ogromnim bogatstvom, sa aspekta tehnologije proizvodnje, dekorativnih i umetničkih vrednosti.

O aktuelnoj izložbi:

Staklena građa na prvoj u nizu izložbi staklenih proizvoda iz kolekcije Borislava Šoše, pripada sferi svakodnevne upotrebe i stonog posuđa, a pokriva širok hronološki okvir od kasne antike do renesanse. Replike su proizvedene u češkim manufakturama „Haidl & Syn”, Svojkov (Svojkov), Staklara Belčice (Sklárna Bělčice, vl. Václav Vlásak) i „Glass studio Štepánek”, Novi Bor (Nový Bor). Artefakti su dobijeni tehnikom duvanja stakla, a prilikom njihove izrade, staklari iz pomenuta tri studija, ostali su dosledni starim metodama, znanju i dugoj tradiciji proizvodnje stakla na ovom području.

Ukupno 160 staklenih predmeta na izložbi, mahom su utilitarnog karaktera, sa ponekim primerom pehara koji su pre imali dekorativnu nego upotrebnu namenu. Publika će imati priliku da vidi artefakte karakteristične za evropski kontekst: rimske glatke flaše ili bokale ukrašene linearnom dekoracijom; srednjovekovne čaše, flaše i pehare, među kojima su i predmeti naročito popularni u okvirima nemačke i holandske proizvodnje stakla (staklena građa tipa Kuttrolf, Nuppenbecher, Krautstrunk, Roemer), a zatim i staklene predmete bez boje iz perioda renesanse, kada se veliki broj proizvođača i stilski i tehnološki opredelio za tzv. bohemijski kristal, koji se smatra uznapredovalom verzijom u odnosu na tzv. šumsko staklo prethodnih epoha (obojeno usled različitih nečistoća u sirovinama potrebnim za proizvodnju stakla).

Celina od tri izložbe, predstaviće sveobuhvatan i raznolik pregled češkog stakla i ukazati na staklo kao na jedno od najimpresivnijih čovekovih otkrića i dostignuća. Bilo da se radi o staklenim proizvodima dobijenim kroz automatizovani proces ili ručnu proizvodnju, bilo da je u pitanju serijski artefakt ili unikat, utilitarni predmet ili umetnički rad, staklo nas očarava, ne samo svojim svojstvima prozirnosti i delikatnosti, istovremene istrajnosti i fragilnosti, već i mnoštvom mogućih primena, od kulture svakodnevnog života, preko nauke i tehnologije, do umetnosti.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije