Saopštenje Lige socijaldemokrata Vojvodine Opovo: STAV POVODOM LICITACIJA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

30/04/2014

STAV POVODOM LICITACIJA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
Opovo, 30. april 2014
U utorak 29. aprila održana je 16. sednica Skupštine opštine Opovo. Jedna od tema koja je bila na dnevnom redu bilo je i izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup odnosno Godišnji program zaštite, uredjenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Opovo. Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine ostali su uzdržani prilikom glasanja po ovom pitanju. Odbornik LSV Petar Horvat obrazložio je za govornicom stav predstavnika Lige.

– Nismo glasali protiv ove odluke zbog toga što ne može da se porekne da je ona po zakonu. Ali isto tako ne može da se porekne da je ovaj zakon loš i da male poljoprivrednike stavlja u lošu poziciju. Liga socijaldemokrata Vojvodine uvek se trudila da pomogne i podrži poljoprivrednike pa zbog toga imamo nameru da pokrenemo inicijativu da se ova oblast drugačije uredi. Tražićemo da budu prihvaćena odredjena pravila i ukoliko naša inicijativa bude naišla na razumevanje licitacije će se u buduće odvijati i više etapa.

U prvoj etapi prednost će imati stočari, i to svi stočari,bez   stočarskog gazdinstva ali ni oni najmanji neće biti onemogućeni da u licitaciji učestvuju bez obzira na vrstu stoke koju uzgajaju.

U drugoj etapi parcele će biti usitnjene na veličinu od maksimalno 10 hektara što će omogućiti malim poljoprivrednicima da ravnopravno učestvuju u licitaciji. „

Petar Horvat istakao je za govornicom da se zakon o zemljištu tumači na različite načine pa je tako ideja o ukrupnjavanju zemljišta pogrešno upotrebljena. Ona pre svega treba da pomogne malim poljoprivrednicima koji imaju obradive površine na više lokacija, da njihove parcele budu na jednom mestu i tako im se olakša rad i poveća efikasnost,a ne da državno zemljište koje se daje u zakup bude u tabli od dvesto hektara i tako automatski mali poljoprivrednici budu sprečeni da licitiraju.

– U trećoj etapi biće omogućeno svima koji žele da licitiraju, naveo je Horvat, dok će u četvrtoj fazi, ako bude još uvek preostalo zemljišta koje nije izlicitirano, da ono ne bi ostalo neobradjeno, biti omogućeno i zakupcima koji nisu sa teritorije opštine Opovo da licitiraju“

Nadamo se da će naš zahtev naići na podršku u javnosti i da će institucije koje se bave ovim pitanjima razumeti njegovu važnost a Liga socijaldemokrata Vojvodine nastojaće da i u buduće uvek podrži i pomogne poljoprivrednike kao i do sada.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije