16. sednica Skupštine opštine Opovo: MIŠKOVIĆ IZABRAN ZA ZAMENIKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE, MARKOV JAVNO PODNEO OSTAVKU NA MESTO PREDSEDNIKA SAVETA MESNE ZAJEDNICE OPOVO

29/04/2014

MIŠKOVIĆ IZABRAN ZA ZAMENIKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE, MARKOV JAVNO PODNEO OSTAVKU NA MESTO PREDSEDNIKA SAVETA MESNE ZAJEDNICE OPOVO
DSC_0199Opovo, 29. april 2014;
Osim što će biti upamćena kao sednica koja je naduže trajala u aktuelnom sazivu (tri puna časa), ova sednica je imala i nekoliko različitih „činova“ pa je u pojedinim trenucima podsećala i na pozorište. Dramu ili komediju, zavisi iz kojeg ugla posmatrate. Ako ste politički neutralni onda je današnji program u vama izazivao podjednako i začuđenost i zbunjenost, a ponajviše smeh. Šalu na stranu, ali svoj performans je imao odbornik Branislav Todorović (SNS), koji je u više navrata glasnim komentarima ometao sednicu i prozivao DSC_0203pojedine odbornike i rukovodioce Opštine Opovo u vezi glasanja oko izbora zamenika predsednika Skupštine. Zbog toga je opomenut od strane predsednika Skupštine, dok su pojedini odbornici zahtevali da se Todorović udalji sa sednice. U ime odborničke grupe Srpske napredne stranke, Predrag Ginculj se izvinio parlamentu i rekao da će odbornik Todorović biti adekvatno kažnjen od strane njihovih partijskih organa.

Već na samom početku sednice odbornica Ljiljana Grujić je predložila da se tačka dnevnog reda u vezi Odluke o sahranjivanju i grobljima povuče jer su, kako je rekla, predstavnici građana koji su pokrenuli inicijativu prošlog meseca, nezadovoljni predlogom odluke. Potom je u vezi toga usledila rasprava ali je dnevni red usvojen sa zaključkom da se tokom rasprave o toj tački dnevnog reda mogu dati primedbe i predlozi koji se kasnije mogu adoptirati.

DSC_0207Usvojena je Odluka o Opštinskoj upravi opštine Opovo sa primedbama da se u članovima 8-17 Odluke odeljenja terminološki na jedinstven način urede, kao i Odluka o obavljanju komunalnih delatnosti koja je usaglašena sa Zakonom o komunalnim delatnostima i Zakonom o prekršajima. Nakon usvajanja Odluke o sahranjivanju i grobljima, predstavnik građana Ljubinko Vladul je napustio sednicu rekavši sa mesta, da nije zadovoljan novim rešenjem koje se nudi. Inače, ovom Odlukom se uređuje način vršenja pogrebne delatnosti, određivanje i stavljanje van upotrebe groblja, uslovi i način sahranjivanja umrlih, obaveza uređenja i održavanja, način plaćanja pogrebnih usluga i druge radnje koje se podrazumevaju u vezi sa sahranjivanjem. Takođe, parlament je usvojio i Odluku o komunalnoj inspekciji u kojoj se pored ostalog predviđa i mogućnost angažovanja komunalnih redara.

DSC_0201Kako Opština Opovo nema strateških interesa u vezi Radiotelevizije Pančevo, koja nema signala u našoj sredini, niti kontinuirano izveštava sa naše teritorije, usvojena je i Odluka o prenosu osnivačkih prava nad javnim radiodifuznim preduzećem Regionalna radiotelevizijska stanica Radiotelevizija Pančevo“, što znači da prestaje da važi Odluka o pristupanju opštine Opovo osnivanju regionalne – televizijske stanice i prenose se sva osnivačka prava na Grad Pančevo.

Usvojene su Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije (o čemu ćete opširnije moći čitati u posebnom prilogu ovih dana) i Odluka o vršenju eksterne revizije završnog računa Budžeta opštine Opovo za 2013. godinu.  Većinom je usvojen i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Opovo za 2014. godinu uz uzdržanost dva odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine i jednog odbornika Demokratske stranke Srbije.

DSC_0210Za novoizabranog zamenika predsednika Skupštine Dragomira Miškovića glasao je 21 odbornik, jedan listić je bio nevažeći, dok dva odbornika Liste protiv korupcije nisu uzeli glasačke listiće.

Skupština je redom dala saglasnost na Program poslovanja JP „Mladost“ Opovo za 2014. godinu, Programa korišćenja namenskih sredstava predviđenih budžetom za 2014. godinu sa Izveštajem o utrošku budžetskih sredstava za 2013. godinu, Izveštaj o poslovanju JP „Mladost“ Opovo za 2013. godinu, Izveštaj o radu PU „Bambi“ Opovo za radnu 2013/2014. godinu i polugodišnjeg Izveštaja o radu direktora PU „Bambi“ Opovo, Izveštaj o radu i finansijski izveštaj Opštinske narodne biblioteke za 2013. godinu i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Opovo za 2014. godinu.

DSC_0213Na kraju dnevnog reda usvojena je Deklaracija o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji opštine Opovo čime se naša opština priključila grupi od 110 lokalnih samouprava koje su usvojile ovu deklaraciju. Na samom kraju data je saglasnost Konjičkom klubu „Opovački lipicaner“ da u nazivu kluba koristi ime opštine. U pitanju je bila formalnost jer je zakonska procedura prilikom registarcije i preregistarcije udruženja takva.

ODBORNIČKA PITANJA:

I u odborničkim pitanjima je bilo dosta uzbuđenja ali i iznenađenja. Odbornik Boško Nikolić (GG MS) ponovio je zahtev sa prošle sednice u vezi izveštaja o radu svih mesnih zajednica. Nikolić je konstatovao da smo danas čuli izveštaje svih budžetskih korisnika, a samo mesne zajednice to ne čine i uputio zahtev da se na narednoj sednici obavezno podnesu izveštaji u pisanoj formi koje će odbornici dobiti u skupštinskom mjaterijalu.

Predsednik Skupštine Dragan Ugrinov je odgovorio da je već nakon tri dana od održavanja prošle sednice prosleđen zahtev odbornika Nikolića svim mesnim zajednicama ali da izveštaje nisu dobili. Replicirao je odbornik Milorad Ješin (SNS), koji je rekao da je Mesna zajednica Sakule poslala pismeni izveštaj i istovremeno postavio pitanje finansiranja mesnih zajednica jer se sa 73.000 ne može živeti, a kamoli nešto uraditi i popraviti. Predrag Ginculj (SNS) smatra da ako mesne zajednice loše rade biće kažnjene na narednim izborima  ali postavlja pitanje i molbu Opštinskom veću. Ginculj navodi da je Savet mesne zajednice Sefkerin već tri puta upućivao zahtev Opštinskom veću da se odobre sredstva za rekonstrukciju dečijeg igrališta i da su svaki put odbijeni. Zahtev će poslati i četvrti put i moli Opštinsko veće da prihvati zahtev. Odbornik i predsednik Saveta mesne zajednice Opovo Miloš Markov (SNS) je i pored zahteva da pismeno podnese izveštaj iskoristio priliku i referisao usmeno za govornicom. Markov je podsetio da je u trenutku kada je izabran za predsednika Saveta dug mesne zajednice bio 380.000 dinara.

DSC_0217– Danas nismo dužni ništa, povećali smo naplatu i protok novca, izvršili geodetska merenja, isplatili zaostavna osiguranja, produžili ugovore sa zakupcima i ušli u nove manje projekte, rekao je Markov ali istakao da je rad saveta konstantno opstruiran od strane nekoliko članova koji se ne pojavljuju na sednicama zbog čega je teško uspostaviti kvorum i mogućnost donošenja odluka. Kako više ne želi da radi u takvim uslovima i stalne opstrukcije Markov je saopštio parlamentu da podnosi ostavku na mesto predsednika Saveta mesne zajednice Opovo.

Odbornik Dragan Stanivuk (NDS) postavlja pitanje da li je projekat asfaltiranja ulica završen i obavestio nadležne da je pola ulica u Sefkerinu neasfaltirano. Takođe, Stanivuk traži da se na njegova pitanja odgovara usmeno i od strane političkih činioca izvršne vlasti opštine.

Odbornik Jovan Toma (GG MS) je postavio više pitanja. Toma je zamerio Savetu mesne zajednice Sefkerin da ništa ne radi i postavio pitanje slivnika i blata na sefkerinskom mostu. Pomenuo je i problem orezivanja granja na raskrnicama koje ometaju vidljivost u saobraćaju, zatim korišćenja javnih površina (okućnica) na kojima mnogi građani sade krompi i luk, koji tu na ulici prskaju hemijskim sredstvima, i na kraju je postavio pitanje u vezi kriterijuma određivanja socijalne pomoći kada se javno zna da socijalna primanja imaju i pojedine porodice sa maksimumom zemlje.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije