Pkb na prodaju: USKORO PRIVATIZACIJA PKB-A ?

26/07/2018

USKORO PRIVATIZACIJA PKB-A ?
Beograd, 26. Jul 2018
Javni poziv za privatizaciju PKB-a mogao bi da bude raspisan do 15. avgusta, a radnicima tog preduzeća se nude otpremnine od 450 evra po godini staža, piše „Politika“. Kako se navodi, u poslednjih mesec dana, PKB su obišli predstavnici jedne kineske i jedne arapske firme.
Verovatno će, na prodaju ići većinski deo imovine preduzeća – državno poljoprivredno zemljište površine oko 17.000 hektara, stočni fond, objekti, farme I mehanizacija. Investitoru ne bi bilo ponuđeno oko 4.500 hektara građevinskog zemljišta, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduzeća PKB.
Predmet privatizacije ne bi bio ni vodovod koji snabdeva vodom sva naselja u Padinskoj Skeli, kao ni sva sporna imovina preduzeća – osam fudbalskih klubova, zemljište na kojem su izgrađena naselja…
Predstavnici sindikata i države od početka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privatizacije, a poslednji – pre samo nedelju dana, navodi ovaj list. Prema rečima predsednika dva sindikata, postoji obećanje da će svi koji žele moći da nastave rad kod novog poslodavca.
Bilo je reči da bi novi poslodavac morao da zadrži proizvodnju u ovom obimu i ovoj strukturi u naredne tri godine, a predstavnici sindikata otkrivaju da je delimično dogovoren i socijalni program.
Ponuda države za otpreminine je, naime, 450 evra po godini staža, što bi trebalo da dobije oko 1.700 zaposlenih. Inače, prema Zakonu o privatizaciji, radnici imaju pravo na 200 evra po godini staža, pa je nepoznato ko će radnicima namiriti razliku do 450 evra.

Izvor: Politika, Lobi info

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije