Politika: DAN POSLE…NA LOKALU

20/03/2014

DAN POSLE…NA LOKALU
Opovo, 20. mart 2014
Kada su u pitanju parlamentarni izbori u našoj opštini mnogo toga bi smo mogli prepisati iz jučerašnjeg teksta. Međutim, na sreću autora priloga postoji dosta specifičnosti i novih detalja koji će poslužiti za kreiranje drugačije reportaže.

Kao što smo već ranije pominjali opštinskim političkim organizacijama lokalni rezultati izbora su važni pre svega zbog budućeg statusa u glavnim odborima stranaka. Tako se u stvari borba vodila da lokalni rezultat bude iznad ili bar na nivou republičkog ostvarenja. Zanimljivo je da su sa te strane sve stranke koje su prešle lokalni cenzus zabeležile bolji rezultat od svojih stranaka na republičkom nivou. Za one koji to nisu učinili nije ni važno jer su im i stranke ispale iz daljeg takmičenja. Ako ne zauvek, ono bar u naredne četiri godine.

I tokom ove predizborne kampanje bili smo uskraćeni za dolazak glavnih političkih likova. Uglavnom su to bili politički funkcioneri nižeg ranga sa tek ponekim poznatijim političarem. Svakako se tu izdvajaju predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, potpredsednik Srpske napredne stranke Goran Knežević (bivši ministar poljoprivrede) i član predsedništva Zoran Babić (šef poslaničkog kluba SNS) i potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović (bivša ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja). Ako izuzmemo aktivnosti naprednjaka stiče se utisak da je kampanja bila osrednje mlaka. Od umerenih aktivnosti i tek nekih nagoveštaja do potpunog odsustva. Nešto intenzivnije je bilo na društvenim mrežama i u sredstvima javnog informisanja. Šta je razlog tome može se uglavnom nagađati. Nedostatak sredstava, unapred poznat pobednik ili jednostavno nezainteresovanost lokalnih političkih organizacija za republičke izbore. Činjenica je da su lokalni izbori mnogo masovniji i da pobuđuju mnogo veće interesovanje, kako stranaka, tako i javnosti.

Srpska napredna stranka je ostvarila drugi rezultat u Vojvodini. Ispred njih su bili samo naprednjaci iz Pećinaca sa 63,48%. Realno, naprednjaci su svuda (osim u sredinama gde Srbi ne čine većinu) startovali sa velikom prednošću, a to je bio rekordan rejting Vučića od 40%. Međutim, činjenica je da su opovački naprednjaci u izbornu trku ušli veoma organizovani i pre svega motivisani. Osim toga, imali su impozantan broj aktivista organizovanih gotovo po vojničkom principu, izborni štab koji je radio neprekidno mesec dana, tehnički, informatički i infrastrukturno besprekorni i finasijski solventni.  Kampanju su dozirali od početka do kraja, a medije funkcionalno i konstantno koristili. Jedan miting, dve tribine, kampanja „od vrata do vrata“, plakatiranje i podela izbornog materijala, tako da su naprednjaci ispunili sve aspekte predizborne kampanje.

Lokalnim naprednjacima na ruku je išla i činjenica da pravu i ozbiljnu konkurenciju nisu ni imali. Odsustvo GG „Milorad Soldatović“, političke organizacije koja je u poslednjih desetak godina bila neprikosnovena na lokalu, takođe im je išla na ruku. U svojim medijskim nastupima Soldatović je ostao neutralan ostvljajućii svojim sledbenicima da glasaju prema svom nahođenju ali je zanimljiva i jedna njegova izjava uoči izbora u kojoj kaže da je sudbina naše male lokalne samouprave da se politički priklanja onima koji vode glavnu reč u vrhu države. Kako su to birači shvatili ostaje na njima. U svakom slučaju za buduće lokalne izbore imamo dve političke opcije sa pobedničkim metalitetom, a narod kao narod, najviše voli  pobednike. Hoće li na lokalnim izborima važiti geslo iz filma „Highlander“ – Može biti samo jedan? Ili ćemo prisustvovati nekom remiju uz podelu pobedničkog kolača. Kako god bilo, biće politički zanimljivo i uzbudljivo.

Koalicija SPS – PUPS – JS ostala je tu gde jeste. Procentualno su ponovili rezultat sa prethodnih izbora (mada sa nešto manje glasova) i bili u okvirima republičkog rezultata. Socijalisti i penzioneri su zajednički delovali u organizovanim odlascima na mitinge u Zrenjanin, Novi Sad i Beograd, i to je bio centralni deo njihovih predizbornih aktivnosti. Održali su jednu veoma korektnu tribinu ali bez poznatih imena, a evidentno je bilo neprisustvo trećeg koalicionog partnera Jedinstvene Srbije. Pored ovih zajedničkih aktivnosti, socijalisti su po prvi put medijski bili znatno aktivniji, a pored Vučićevih, samo su Dačićeve plakate bile ozbiljnije prisutne na zidovima naše opštine. Koalicija je osvojila 646 glasova i ovo je najveći problem njihovog rezultata. Ako saberemo 415 članova SPS-a i oko 350 PUPS-a dobijamo zbir 765. Već na prvi pogled uočljiva je matematička disproporcija. Neko je očigledno zakazao, a ko je to ostaje na koalicionim partnerima da se dogovore.

Druga koalicija NDS Boris Tadić – LSV – ZZS (Dušan Petrović) kampanju je vodila bez partnerske koordinacije ili narodski rečeno – svako za sebe. Ligaši su imali jednu uspešnu tribinu na kojoj je govorio Nenad Čanak, tradicionalno su redovno slali saopštenja medijima, ali uz primetno odsustvo izbornog materijala i plakata. Nova demokratska stranka koja je osnovana tokom predizborne kampanje, takođe je organizovala jednu tribinu na kojoj je gostovao Srđan Miković, koristili su medije, međutim sa plakatima su bili dosta skromni. Primetno je da nije bilo ni jednog plakata sa zajedničkom fotografijom Tadića i Čanka koje su inače lepljene u Pančevu. Za aktivnosti Zajedno za Srbiju nemamo podataka osim da se predsednik Opštinskog odbora Srđan Savulov pojavio tokom izborne noći u izbornom štabu Lige socijaldemokrata Vojvodine.

O Demokratskoj stranci kao i do sada nemamo relevantnih podataka i pitanje je u kom obliku postoji ili ne postoji. Takav im je bio i rezultat u našoj opštini. Ujedinjeni regioni Srbije su pokušali, ali bez većeg uspeha. Bila je Kalanovićka, održana je tribina, oglašavali su se korektno u medijima ali nisu prošli bolje od republičkog rezultata. Čedini liberali su se jednom, dva puta oglasili u medijima, radikali su zalepili nekoliko plakata „Šešelj dolazi“, a priča se i da su Koštuničini negde zalepili neki plakat. Dveri su, kako kažu, vodili kampanju na društvenim mrežama ali izgleda da ni to nije recept za uspeh. Radulović je osvojio 57 glasova što i nije tako loše, ali najveće iznenađenje su svakako GG Patriote koji su osvojili 31 glas. To je samo za 30 – 50 glasova manje od LDP-a, URS-a i DS-a. Za potpune anonimuse sjajan rezultat. Uzgred, da li neko uopšte zna ko su GG Patriote.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije