Izbori 2014 Marketing – Ujedinjeni regioni Srbije: PLATFORMA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE

13/03/2014

PLATFORMA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE
Opovo, 13. mart 2014
Napredak Srbije nije moguć bez daleko većih ulaganja u poljoprivredu i razvoja sela. Da bi se iskoristio ogroman potencijal srpske poljoprivrede, neophodno je značajno povećati agrarni budžet. To podrazumeva adekvatne podsticaje, bespovratna sredstva za investicije i odgovarajuće mere za poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa poljoprivrednika.

 

1. VEĆA ULAGANJA U POLJOPRIVREDU I RAZVOJ SELA

Obezbediti 5% budžeta Republike Srbije za podsticaje u poljoprivredi i razvoj sela.

Nastaviti sa direktnim subvencijama po hektaru i maksimalno pojednostaviti sistem dobijanja podsticaja.

Obezbediti veću podršku investicijama od najmanje 30% agrarnog budžeta s ciljem povećanja produktivnosti, proizvodnje i izvoza.

Poljoprivrednike koji investiraju podržati kroz bespovratna sredstva u iznosu od 30% do 50% od ukupne investicije, pri čemu podsticaji treba da budu srazmerno veći u područjima sa otežanim uslovima rada.

Bespovratna sredstva za investicije usmeriti u sisteme za navodnjavanje, mehanizaciju, protivgradne mreže, objekte za držanje životinja, plastenike, hladnjače, skladišta, silose, balirke, aparate za mužu i hlađenje mleka, kalibratore, pakerice…

Obezbediti povoljne dugoročne kredite za poljoprivredu sa kamatnom stopom od maksimalno 3% i sa dužim periodom počeka koji je usklađen sa specifičnošću proizvodnje.

Izdvojiti dodatna sredstva za jačanje poljoprivrede i ruralni razvoj kroz posebne programe pokrajine Vojvodine i jedinica lokalne samouprave.

Efikasno koristiti predpristupne fondove Evropske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj koji za Srbiju iznose 60-70 miliona evra godišnje i hitno izgraditi neophodne institucije i obučiti poljoprivrednike o mogućnosti i načinu korišćenja IPARD fonda.

2. PRAVEDNIJA I BOLJA RASPODELA AGRARNOG BUDŽETA

Izmeniti Zakon o podsticajima u poljoprivredi radi pravednije raspodele agrarnog budžeta.

Posebnim merama agrarne politike obezbediti pravilniju geografsku distribuciju agrarnog budžeta i zajedno sa lokalnim samoupravama kreirati mere podrške karakteristične za svako područje.

Područjima sa manje pogodnim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju treba obezbediti viši nivo podsticaja.

Obezbediti ravnomerniju distribuciju podsticaja usmerenih i ka biljnoj i ka stočarskoj proizvodnji.

U okviru podsticaja biljnoj proizvodnji, dati mnogo veći značaj proizvodnji povrća i voća.

Ojačati mere podrške za podizanje novih zasada, a podršku stočarskoj proizvodnji usmeriti na proširenje stada i na poboljšanje rasnog sastava.

Stimulisati što veći stepen finalizacije u poljoprivredi – obezbediti značajno veća sredstva za izgradnju novih, odnosno renoviranje i modernizaciju postojećih klanica, mlekara, vinarija i kapaciteta za preradu mesa, voća i povrća.

3. POBOLJŠANJE EKONOMSKOG I SOCIJALNOG STATUSA POLJOPRIVREDNIKA

U središte agrarne politike treba staviti porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Ponovo obezbediti finansijsku pomoć za nekomercijalna staračka gazdinstva, u iznosu od po 60.000 dinara godišnje po članu gazdinstva starijem od 55 godina.

Obezbediti veće subvencije za mala poljoprivredna domaćinstva: komercijalna gazdinstvima čija je površina manja od 5 hektara treba da dobiju za 50% veće podsticaje u odnosu na veća gazdinstva.

Stimulisati mlade da ostanu na selu: obezbediti dodatne podsticaje komercijalnim gazdinstvima čiji je nosilac mlađi od 40 godina.

Obezbediti dodatne podsticaje komercijalnim gazdinstvima čiji je nosilac žena.

Obezbediti sredstva za obnovu sela i očuvanje kulturnog nasleđa, održivi razvoj seoskih regija, poboljšanje infrastrukture i unapređenje društvenih aktivnosti na selu.

Finansirati projekte izgradnje, popravke i unapređenja komunalne infrastrukture na selu i poljskih puteva, uz uslov kofinansiranja od strane lokalne samouprave.

4. MODERNIZACIJA I POVEĆANJE KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Finansirati projekte koji primenom nauke i stručnosti u poljoprivredi doprinose većoj produktivnosti i kvalitetu.

Povećati izdvajanja za savetodavnu pomoć poljoprivrednicima.

Doneti nov Zakon o zadrugama i obezbediti veću finansijsku pomoć za osnivanje i rad udruženja proizvođača i zadruga.

Formirati jedinstveno nadležno telo za bezbednost hrane, zdravlje i dobrobit životinja, kao i za zdravlje biljaka, a po uzoru na sisteme prisutne u EU.

Pojačati kontrolu kvaliteta hrane kroz sistemske preglede mikrobioloških, hemijskih i bioloških kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa.

Podržati uvođenje savremenih standarda u poljoprivrednu proizvodnju i preradu, čime bi se poljoprivrednicima omogućio pristup novim tržištima i veća zarada (Global G.A.P, organska proizvodnja, proizvodnja sa geografskim poreklom, integrisane proizvodnje, integrisane zaštite bilja…).

Ukinuti privilegije koje imaju pojedinci prilikom zakupa državnog zemljišta.

Izvršiti restituciju poljoprivrednog zemljišta, a zatim započeti proces prodaje tog zemljišta poljoprivrednicima.

  • Unaprediti Katastar i podstaći procese ukrupnjavanja parcela

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije