Dom zdravlja Opovo: PALIJATIVNA NEGA

15/02/2014

PALIJATIVNA  NEGA
IMG_20140210_12292215.februar 2014, Opovo
U okviru projekta „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“, prethodne nedelje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije dodelilo je vozilo marke Fiat Punto Grande Domu zdravlja Opovo, čije je ključeve na svečanoj primopredaji pred palatom „Srbija“ u Beogradu preuzela direktorka dr Jasmina Pavlović. Ministarka zdravlja prof.dr Slavica Đukić Dejanović je istakla da joj je izuzetno drago što će i na ovaj način biti poboljšan status funkcionisanja domova zdravlja u  jedinicama lokalne samouprave.
Svrha palijativnog lečenja je postizanje najboljeg kvaliteta  života terminalno bolesnih i njihovih porodica, i to pomoću kontrole bola i kontrole ostalih simptoma bolesnika te psihološke, socijalne i duhovne pomoći. Članovi porodice terminalno obolele osobe ne smeju imati osećaj da su oni i njihov najbliži napušteni, nego da se cilj terapije menja od produžavanja života prema kvalitetu  života. Palijativna nega je briga za bolesnika u terminalnoj fazi letalne bolesti, a obuhvata kontrolu i olakšavanje fizičkih simptoma, najviše bola, odgovarajuću negu i ishranu te psihološku i duhovnu pomoć bolesniku i porodici.
Direktor doma zdravlja Opovo dr Jasmina Pavlović ističe značaj palijativne nege stanovništva na teritoriji naše opštine Opovo.

IMG_20140210_121756Pre  zadnjih trenutaka, određen broj bolesnika bira kućnu negu, kada za to postoje tri osnovna preduslova: da priroda bolesti dozvoljava takvu vrstu nege, da dom to omogućuje i da porodica želi aktivno učestvovati u nezi.
Prednosti  lečenja u kućnim uslovima  su mnogobrojni – osećaj nezavisnosti, psihološko blagostanje i privatnosti jer bolesnici nisu izloženi medicinskim aktivnostima i ne prisustvuju patnjama drugih osoba.

Informativna služba DZ Opovo

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije