31. sednica Skupštine opštine Opovo: USVOJEN PRVI OVOGODIŠNJI REBELANS BUDŽETA

11/03/2016

USVOJEN PRVI OVOGODIŠNJI REBELANS BUDŽETA
Opovo, 11. mart 2016;
Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta usvojena je verovatno najvažnija tačka dnevnog reda – rebalans opštinskog budžeta za 2016. godinu, tako da budžet sada iznosi 307.271.000 dinara.

Važnost današnje sednice može se videti i po tome što je skupštinska sala bila zaista ispunjena, gde su pored odbornika bili prisutni i članovi Opštinskog veća, rukovodioci odeljenja Opštinske uprave , kao i predsednik opštine sa svojim saradnicima.
DSC_0255

Na početku zasedanja, prilikom usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, prigovor su uložili odbornici Dejan Kravar (GG MS) i Boško Nikolić (GG MS), zamerajući da su iz zapisnika izostavljeni delovi njihovih izlaganja, što je sekretar skupštine prihvatio.

Za razliku od svih ostalih tačaka dnevnog reda koje su relativno brzo prošle proceduru i usvojene, rebalans opštinskog budžeta je imao dužu raspravu i polemiku. Izvestilac rebalansa, rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev, taksativno je nabrojio i obrazložio nove troškove i izmene u budžetu kao što su servisiranje opreme u fabrici vode, regresiranje komunalnih usluga za socijalno ugrožene građane, rekonstrukcije vodovodne mreže u opovačkoj ulici Ive Lole Ribara, projekta izgradnje prečistača za preradu otpadnih voda, potrebe deratizacije i dezinsekcije, asfaltiranja ulica, adaptacije Doma kulture Opovo, razvoja školskog sporta, potreba mesnih zajednica, projekta nabavke građevinskog materijala za izbegla lica, regresiranje prevoza učenika i studenata, troškove ličnih pratilaca u oblasti socijalne zaštite i učešća u subvencionisanju projekta plana detaljne regulacije.
DSC_0253

Odbornici Sava Vasić (SNS) i Ljubinko Vladul (LPK), uz konstatciju da će glasati za predložene izmene budžeta kako ne bi blokirali ostale bitne korisnike, pre svih JP Mladost i fabriku vode, izneli su i niz kritika.

Tako Sava Vasić postavlja pitanje sredstava novoformiranog Fonda za poljoprivredu. On je, kako kaže, sa svoje strane sve uradio u vezi pomenutog Fonda, program i statut, ali je po njemu postojala opstrukcija, tako da se procedura odugovlačila, a sredstva će verovatno biti na raspolaganju kada poljoprivrednicima to više neće biti od koristi. Vasić je izrazio nezadovoljstvo i zbog komasacije koja po njemu traje predugo, kako je naveo 9 godina) zbog čega Baranda ne dobija sredstva za renoviranje atarskih puteva.

Ljubinko Vladul je ponovo zatražio odgovornost za stanje u fabrici vode, kao i za neuspelu realizaciju projekta rekonstrukcije vodovoda u ulici Ive Lole Ribara. Zatim je ukazao na probleme rada mesnih zajednica, koje su po njemu pogrešnom politikom potpuno devastirane, postavio pitanje naziva ulica koje će se asfaltirati i izneo inicijativu pokretanja projekata izgradnje kapela na svim grobljima opštine.
DSC_0257

U odgovoru, rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev je prvo objasnio svim prisutnim odbornicima kako se projektuje budžet. Odsek za budžet Opštinske uprave Opovo, projektuje sredstva za rad Opštinske uprave Opovo i direktne korisnike kao što su predškolska ustanova i opštinska narodna biblioteka. Sve ostalo je projekcija opštinskih organa vlasti koje Odsek u zavisnosti da li postoje modeli i mogućnosti projektuje u budžet.

Sredstva namenjena Fondu za poljoprivredu iz prošle godine nisu potrošena jer Fond nije zaživeo. Sredstva su opredeljena i za ovu godinu, pa ako Fond zaživi uradiće se novi rebalans i povećati sredstva po potrebi. Što se tiče komasacije u Barandi, Mančev je rekao da je po ugovoru njen period trajanja 36 meseci (3 godine) i da tu ništa nije sporno. Ugovor sa izvođačem radova na rekonstrukciji vodovoda u ulici Ive Lole Ribara je raskinut jer nije dobro radio, i o tome su obavešteni i projektant i resorni pokrajinski sekretarijat. Urađeno je oko 80% radova, tako da je urgentno da se ovi radovi konačno završe u ulici koja je jedna od „žila kucavica“ naselja Opovo. Isto tako, u toku su razgovori sa više projektantskih kuća u vezi izrade projekata kapela, kako bi se imala gotova projektna dokumentacija na budućim konkursima za sufinansiranje.

Za rebalans je glasalo 20 odbornika, tako da je usvojen, kao i sve ostale talke dnevnog reda: Odluka o izmenama i dopunama Odluke o socijalnoj zaštiti građana u Opštini Opovo; Odluka o izmeni i dopuni programa poslovanja JP „Mladost“ Opovo za 2016. godinu u finansijskim projekcijama; Donošenje Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga; Donošenje Zaključka o usvajanju Plana javnih nabavki JP „Mladost“ Opovo za 2016. godinu sa pravilnikom o bližem uređenju postupka javne nabavke; Donošenje Zaključka o usvajanju Izveštaja o radu i finansijskog izveštaja Opštinske narodne biblioteke Opovo za 2015. godinu i Informacija o realizaciji zaključka Skupštine iz 2014. godine u oblasti komunalnih delatnosti.
DSC_0251

Što se tiče Odluke o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, određuje se Opštinsko veće kao organ nadležan za donošenje Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za opštinu Opovo uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok se predsednik opštine određuje kao nadležni organ za donošenje Odluke o raspisivanju javnog oglasa o davanju u zakup poljoprivrdenog zemljišta u državnoj svojini i Odluka o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini prema pravu prvenstva zakupa i pravu prečeg zakupa uz saglasnost Ministarstva. Takođe, predsednik opštine se određuje kao nadležni organ da na osnovu predloga Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, koju obrazuje Skupština opštine donese odluku o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini uz saglasnost Ministarstva.

Razlog donošenja ovih odluka su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima je predviđeno da Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, kako bi se na efikasniji i brži način usvajao Program, a samim tim i odluke o davanju u zakup državnog zemljišta.

Na odborničkim pitanjima odbornica Ljiljana Grujić (LPK) je tražila izveštaj o realizaciji projekta renoviranja Doma kulture u Opovu, dok je odbornik Ljubinko Vladul (LPK) izrazio nezadovoljstvo jer mu nije odgovoreno na niz pitanja sa prethodne sednice, a koje je pored usmenog obrazlaganja uputio i u pismenoj formi Opštinskoj upravi. Vladul je rekao da ni sa onim odgovorenim nije u potpunosti zadovoljan jer su po njemu odgovori nepotpuni i netačni. Ispred Opštinske uprave, načelnica Jelena Petrović se izvinila odborniku Vladulu, pravdajući službu prezauzetošću zbog raspisivanja izbora i rada Opštinske izborne komisije.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije