Otežan saobraćaj zbog košave:KRITIČNO NA DEONICI BARANDA – SAKULE – IDVOR, KOLIMA SAMO AKO MORATE

30/01/2014

KRITIČNO NA DEONICI BARANDA – SAKULE – IDVOR, KOLIMA SAMO AKO MORATE
Sakule, 30. januar 2014;
Ono čega se komunalci i putari najviše boje upravo se i dogodilo. Nakon snežne mećave počela je da duva izuzetno snažna košava. Nezaštićena deonica lokalnog puta Baranda – Sakule – Idvor istog trenutka je postala kritično žarište jer vetar konstantno nanosi velike smetove na kolovoz. Istovremeno, niska temperatura i hladan vetar lede asfalt.

Jaka košava je počela da duva juče, sa pojačanim dejstvom tokom današnjeg dana, a na osnovu prognoze verovatno neće stati do ponedeljka. Radnici zimske službe JP „Mladost“ Opovo radili su juče bez prestanka dve smene, sve do 21:00 časa. Međutim, zbog ozbiljnosti situacije, čišćenje su nastavili već danas u 05:00 časova ujutro. Na terenu su dva kamiona – čistača, koja se non – stop saobraćaju na kritičnom delu puta. Na samom terenu je gotovo nestvarna situacija. Dok u naseljima sija sunce i vetar umereno duva, van urbanih delova na čistinama, duva olujna košava po kojoj se veoma otežano čak i hoda. Od snega koji vetar nosi značajno je smanjena vidljivost. Već posle petnaestak minuta nakon prolaska čistača novi nanosi prekriju istočnu stranu kolovozne trake, a za pola sata i ceo kolovoz. Otežano je ramimoilaženje vozila, posebno teretnih, tako da je danas bilo nekoliko zaglavljivanja kamiona, pa su čistači komunalnog preduzeća, pored čišćenja, izvlačili vozila i kamione koji su stali. Zbog tih zastoja, tokom dana je bilo više kašnjenja u autobuskom saobraćaju. Najozbiljniji zastoj se desio jutros kada se pokvario jedan kamion – čistač, zbog čega drugi nije mogao sam da održava celu deonicu puta. Ubrzo je došlo do zaglavljivanja i zastoja između Sakula i Idvora ali se situacija rešila brzom intervencijom na popravci kamiona.

– Stanje je kritično jer nam nedostaje ljudstva. Vozači kamiona – čistača su juče radili dve smene neprekidno, a posao su nastavili rano jutros i rade ceo dan. Zaista ne znam koliko će još moći da izdrže, a tek nam predstoji noć. Krajnja solucija je da na neko vreme zatvorimo saobraćajnicu, izjavio je vd direktor JP „Mladost“ Rodoljub Jasić, kojeg smo zatekli na terenu. Kao moguće rešenje Jasić navodi mogućnost da padne ledena kiša.

– U tom slučaju formirao bi se zaleđeni sloj iznad snežnog pokrivača, tako da košaava više ne bi nanosila sneg. S druge strane, zaleđene kolovoze lako bi smo rešili bacanjem soli i rizle.

U svakom slučaju, ako idete u ili iz Sakula, povedite računa, pažljivo vozite, ili još bolje, bez preke potrebe nemojte sedati u auto. Inače, zanimljivo je da smo prilikom današnjeg obilaska primetili da na svim mestima gde ima mali pojas šiblja, grmlja ili bagrenja duž puta, snežnih nanosa na kolovozu nema ili su minimalni. Još jedan dokaz da je zeleni pojas (bilo kakve vegetacije) duž saobraćajnice dobro i pravo rešenje. O novim vestima i situaciji na lokalnom putu Baranda – Sakule – Idvor nastavićemo da vas obaveštavamo u narednim prilozima.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije