Unija žena SNS Opovo: EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U RURALNIM PODRUČJIMA

06/02/2016

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U RURALNIM PODRUČJIMA
Opovo, 06. januar 2016;
Unija žena Srpske napredne stranke Opovo organizovala je 05. februara u Hotelu „Stari Banat“ tribinu na temu „Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima“ uz podršku Srpske napredne stranke Opovo.

Tribinu na temu „Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima“ otvorila je predsednica Unije žena Srpske napredne stranke Opovo Ankica Simin Damjanov, uvodnu reč imao je načelnik Južnobanatskog upravnog okruga i predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke dr Zoran Tasić, pozdravlјajući goste i sve prisutne posetioce.
358

Tribini su prisustvovali pokrajinska poslanica Stojanka Lekić, koordinatorke Unije žena južnog Banata Nataša Ćirić i Danijela Lončar, tim za Ekonomsko osnaživanje žena – iz Pančeva, predsednik opštine Opovo Miloš Markov, zamenik predsednika opštine Opovo Branko Mihajlović i Dragan Ugrinov predsednik Skupštine opštine Opovo.

Potencijal koji žene u Srbiji imaju je veliki i nije dovolјno iskorišćen. Bilo bi veoma značajno kada bi više žena bilo aktivno u privredi, pogotovo na rukovodećim mestima. Zanemarivanje rodne ravnopravnosti u poslovanju negativno se odražava i na kompanije i na ekonomiju. S druge strane, mediji imaju važnu ulogu u rušenju stereotipa što je takođe važno u procesu razvoja rodne ravnopravnosti.

Osnov problema za ovakva položaj žena vidi se u tradicionalnim, patrijarhalnim načelima koja su posebno izražena u ruralnim područjima. Položaj žena na selu je uslovlјen imovinskom nejednakošću jer su marginalizovane kao članice domaćinstva.

Upravlјanje imanjem se obično shvata kao muški posao, dok je uloga žene da pomaže kod „manje bitnih“ stvari kao što su „kuvanje, pomaganje na njivi i slično“
370

Međutim, kada je reč o formalnom zapošlјavanju i uživanju u plodovima rada, u realnosti još uvek nije ostvarena jednakost između žena i muškaraca. Iako se smanjio procenat radno aktivne populacije oba pola, žene u Srbiji ipak imaju za jednu trećinu manje izgleda od muškaraca da se zaposle: oko polovine ženske populacije je ekonomski neaktivno.

U ruralnim područjima uloga žene u domaćinstvu je uglavnom vezana za posao domaćice.

Ekonomsko osnaživanje žena klјučno je za napredak društva, a zadatak je svih nas. Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima želi da pomogne osnaživanje i ekonomsku samostalnost žena na selu, koje su najčešće višestruko diskriminisane, a važno je ohrabriti ih da kontinuirano unapređuju svoja znanja i veštine žena na selu, razvijaju svoje talente i odvaže se za neku vrstu preduzetništva.

Po završetku predavanja moglo se primetiti po pitanjima pristutnih, da je ova tribina prošla izuzetno dobro:

– Imam problem sa pronalaženjem posla, na svakom razgovoru za posao na koji sam otišla, prvo što me pitaju je da li sam udata i da li planiram da osnivam porodicu, kako odreagovati na takva pitanja?
382

– Imam pitanje u vezi razvijanja posla u pčelarstvu, imam 5 košnica i želim da povećam njihov broj, kome se treba obratiti u vezi sa takvim projektima?

Na ova, kao i na ostala mnogobrojna pitanja sa zadovolјstvom i pažlјivošću su odgovarale pokrajinska poslanica Stojanka Lekić i koordinatorke Unije žena Južnog Banata Nataša Ćirić i Danijela Lončar.

Unija žena i Opštinski odbor SNS Opovo

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije