Badnji dan u Kertizu: PRIPREMANJE BOŽIĆNE PEČENICE

06/01/2016

PRIPREMANJE BOŽIĆNE PEČENICE

[vsw id=”-_8HxUm46iY” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Opovo, 06. januar 2016;
Već dve decenije u opovačkom naselju Kertiz građani zajednički pripremaju božićnu pečenicu. I na ovaj Badni dan, na uglu ulica I novo naselje i Branka Radičevića organizovano je okupljanje kako bi se na ražnjevima ispekle pečenice za veliki pravoslavni praznik. Na osam ražnjeva okretalo se isto toliko pečenica, a pored neposrednih učesnika bilo je prisutno i onih koji su „navijali“ ili su tu bili samo zbog druženja.
38783

Ispred organizatora ove akcije Stevan Marinković je za Glas Opova izjavio da ovu lepu tradiciju organizuju u duhu božićnih praznika, druženja i poštovanja tradicionalnih običaja.

– Broj učesnika varira od godine do godine i najčešće je uslovljen ekonomskim razlozima. Danas nas je bilo osam, a bilo je godina kada se ovde okretalo i duplo više pečenica, rekao je Stevan Marinković.
38781

Tokom akcije na posluženju su bili sokovi i kuvana rakija i naravno posni doručak u vidu pita krompiruša, slanih posnih kolača i pržene ribe.

Za sve učesnike akcije bila su obezbeđena bukova drva, a svi ražnjevi povezani u jedinstveni elektro sistem, tako da je učesnicima preostalo samo da donesu svoj ražanj i pečenicu. Na zajedničkom ognju ložila se vatra sa koje se svim učesnicima raspodeljivao žar. Pečenice se peku u proseku od 3 do 5 časova.
38782

Uz tradicionalni božićni pozdrav „Hristos se rodi – vaistinu se rodi“, organizatori i učesnici ove akcije poželili su svim građanima Opova srećne božićne praznike.
38778

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije