Saopštenje Srpske napredne stranke Opovo: MEĐUNARODNI DANI BORBE PROTIV KORUPCIJE I LJUDSKIH PRAVA

11/12/2015

MEĐUNARODNI DANI BORBE PROTIV KORUPCIJE I LJUDSKIH PRAVA
Opovo, 11. decembar 2015;
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. decembar) i Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar) aktivisti Opštinskog odbora Srpske napredne stranke organizovali su prigodna predavanja.
Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 9. decembra, sa ciljem da se ukaže na rasprostranjenost te negativne društvene pojave i promovišu efikasnije mere za njeno suzbijanje.
Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004, godine, pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.
037
Konvencijom je ukazano da korupcija nije lokalna stvar jedne države, već da ona prelazi granice i da pogađa i druga društva i privredu. Ciljevi konvencije su i da se unapredi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom.
Deveti decembar, kao međunarodni dan borbe protiv korupcije, prilika je za vlasti u Srbiji da na jasan način izraze svoju posvećenost suzbijanju korupcije, da pokrenu postupak za usvajanje potrebnih preventivnih i institucionalnih mera i da sprovedu u delo one mere koje već postoje.
Putem korupcije, grupe i pojedinci stiču nezakonitu korist, čitave generacije se lišavaju budućnosti, i stvara se plodno tlo za društvene sukobe i klimu nepoverenja. Zbog toga pozivamo i vlasti i javnost da nam se priključe u borbi protiv korupcije, kako bismo svi imali čime da se pohvalimo kada dođe sledeći Međunarodni dan za borbu protiv korupcije.
031
Ovo predavanje povodom Međunarodnog dana korupcije podržala je i pomogla Srpska napredna stranka Opovo. Borimo se protiv korupcije – ovo je naš svet!
Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, a biće propraćen nizom manifestacija širom sveta, koje treba da ukažu na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.
Predavanje povodom međunarodnog dana ljudskih prava pomogla je i podržala Srpska napredna stranka, svojim kadrovima ispred Saveta za pravna pitanja i Saveta za informisanje.
Svi ljudi su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima, kaže prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima. Ljudska prava su zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata. Ljudska prava se stiču rođenjem i prvim trenutcima života.
028
Savremena međunarodna regulativa ljudskih sloboda i prava započinje Poveljom Ujedinjenih nacija 1945. godine. Povelja kao jedan od globalnih ciljeva UN proglašava i definiše nužnost saradnje među državama radi rešavanja „međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne ili humanitarne prirode i unapređenje i podsticanje poštovanja prava čoveka i osnovnih sloboda za sve bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru“, što stoji u prvom članu.
Svi članovi Ujedinjenih nacija Poveljom su obavezani na pojedinačne i zajedničke akcije sa ciljem stvaranja uslova stabilnosti i blagostanja neophodnih za miroljubive i prijateljske odnose između naroda, zasnovane na poštovanju načela ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda.
Opšta deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima proglašena je 10. decembra 1948. godine zbog čega se ovaj datum obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije