Saopštenje Srpske napredne stranke: NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

25/11/2015

NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU
Opovo, 25. novembar 2015;
Povodom navoda koji su se pojavili u javnosti na temu Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, posebno u delu zemljišta koje je predmet restitucije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Vlada Republike Srbije, ističu da je prema podacima Agencije za restituciju reč o površinama od približno 100 000 hektara. Prema podacima kojima raspolažu nadležne državne institucije, državnog poljoprivrednog zemljišta ima u dovoljnoj meri da površine koje su predmet restitucije apsolutno neće biti dovedene u pitanje.

Proces restitucije će se odvijati nesmetano, dok predloženi Nacrt Zakona ni u jednom segmentu ne koči proces restitucije. Kao još jedan dokaz tome, ukazujemo i na to da je Ministarstvo poljoprivrede na Nacrt izmena i dopuna Zakona o restituciji dalo pozitivno mišljenje.

Povodom ocena da u ovom Nacrtu Zakona ”dominiraju katastrofalna rešenja”, MPZŽS, ali i Vlada Republike Srbije očekuju ozbiljan pristup svih zainteresovanih strana i konkretne predloge, bez površnih izjava koje nemaju za cilj poboljšanje predloženog Nacrta. U tom smislu, Ministarstvo i Vlada RS su na raspolaganju da razmotre i prihvate sve valjane predloge koje će doprineti još boljem zakonskom rešenju, iako su sve strane imale tu mogućnost i tokom više održanih Javnih rasprava.

Takođe, važno je istaći i da su, pre nego što se uopšte krenulo sa pisanjem Nacrta Zakona, urađene sve analize kako bi se precizno i jasno sagledali svi nedostaci važećeg Zakona, pa se iz tog razloga na Zakonu radilo svakodnevno više od godinu dana.

Kad je reč o oceni da je u izradi Nacrta učestvovao mali broj ljudi, naglašavamo da su u pisanju učestvovala sva reprezentativna poljoprivredna udruženja i asocijacije, što do sada nije bio slučaj ni sa jednim zakonom.

Novim zakonom država uvodi red prilikom izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta“:

– SVAKA OPŠTINA KOJA NA VREME, ODNOSNO U ZAKONOM PROPISANIM ROKOVIMA, NE DONESE PROGRAM SA TAČNIM PODACIMA O RASPOLOŽIVOM ZEMLJIŠTU I JASNIM PLANOM IZDAVANJA ĆE OSTATI BEZ SREDSTAVA IZ BUDŽETA.

– OVIM IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA PRVI PUT SE UVODE KAZNE ZA UZURPATORE I TO U TROSTRUKOM IZNOSU PROSEČNO POSTIGNUTE CENE NA NIVOU OKRUGA.

– S OBZIROM DA SU U VELIKOM BROJU SLUČAJEVA UZURPATORI NN LICA UVEDENA JE I OBAVEZA SKIDANJA I ODUZIMANJA ILEGALNIH USEVA KOJIMA ĆE RASPOLAGATI DRŽAVA.

– UVEDENA JE ZABRANA ZAKUPA ONIM LICIMA KOJA SU KRŠILA OBAVEZE PO OSNOVU PRETHODNIH ZAKUPA.

– VIŠESTRUKO SU UVEĆANE SANKCIJE ZA ODGOVORNA LICA KOJA NE ISPUNE OBAVEZE PROPISANE OVIM ZAKONOM.

Zašto se ovaj Zakon donosi tek nakon godinu dana od formiranja Vlade: zbog pasivnosti prethodnih Vlada, u periodu od 2000 – 2012. godine, obim zloupotreba u vezi sa izdavanjem državnog poljoprivrednog zemljišta toliko je veliki, da  je aktuelna Vlada bila prinuđena da, konstatuje činjenično stanje, pa tek onda krene u organizovanu borbu protiv kriminala u vezi sa državnim poljoprivrednim zemljištem.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije