Ovčarski dan Sakule:  DVADESET GODINA OVČARSKIH DANA

Ovčarski dan Sakule: DVADESET GODINA OVČARSKIH DANA

DVADESET GODINA OVČARSKIH DANA
Sakule, 26. mart 2016;
[vsw id=”EPXbo9WBsVI” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Sunčan dan ispratio je i dvadeseti, jubilarni, Ovčarski dan u Sakulama. Kao i prethodnih godina, manifestaciju je obeležio stočarski sajam, kulturno umetnički program, etno bazar, razna takmičenja i dobra poseta.
DSC_0061

Ovčarski dan je jedna od najvećih i napoznatijih stočarskih manifestacija u Vojvodini i zahteva opsežnu organizaciju. Predsednik Udruženja stočara „Ovčar“ Sakule Slobodan Marjanski izrazio je zadovoljstvo što ova manifestacija opstaje decenijama ali upozorava na tešku situaciju u stočarstvu.

– Kada smo 1996. godine prvi put organizovali Ovčarski dan, u Sakulama se gajilo 5.000 ovaca. Dvadeset godina kasnije taj broj iznosi samo 2.000, upozorio je Slobodan Marjanski.
DSC_0072

Ukusi i mirisi dominirali su danas nad Sakulama, od raznih vrsta pečenja, preko roštilja do gulaša koji su se krčkali u brojnim kotlićima. Na takmičenju za najboljeg ovogodišnjeg kuvara ovčijeg parikaša, takozvanog čobanca, u veoma jakoj konkurenciji pobedio je Sava Kirćanski iz Zrenjanina, drugo mesto osvojio je dvojac iz Bačkog Petrovca – Vladimir Dudaš i Zoltan Sabolčki, dok je Ranko Buzadžija osvetlao čast domaćina osvajanjem trećeg mesta.
DSC_0048

Na izložbi i takmičenju pulina i ostalih kera, za najlepšeg psa izložbe proglašen je pas „Beli“ vlasnika Koste Videnovića iz Opova.

A na smotri ovaca izlagači iz cele Vojvodine. I ovde je, kao i svake godine bila oštra konkurencija, tako da je žiri imao pune ruke posla. U kategoriji rase cigaja, titulu najboljeg ovna poneo je vlasnik Srđan Vojinov iz Ilandže. Najbolju kolekciju ovaca imao je Dejan Jovin iz Idvora, kao najbolja šilježad proglašena je kolekcija Nikole Trebičina iz Dolova, a jagnjadI Dragana Nebrigića. U kategoriji bele rase najboljeg ovna je imao Živa Markov iz Žitišta, najbolju kolekciju šilježadi Bojan Ličina, a jagnjadI Jano Širka iz Padine.
DSC_0005

Izložba Udruženja žena Draginja Nestorov iz Sakula, po oceni vašeg izveštača, svake godine je nešto što posebno zavređuje pažnju. Izložba koja ima sve atribute značajnih etnografskih i muzeoloških zbirki, odlične i originalno izabrane teme, odlike su njihovih prezentacija. Ove godine tema je bila „Al se nekad dobro jelo iz sudova naši’ stari’“. Pored organizatora, na izložbi su učestvovale žene udruženja iz Opova, Idvora, Crepaje i Tomaševca.
DSC_0051

Manifestaciju je obišao predsednik opštine Miloš Markov, koji je na svečanom otvaranju pozdravio prisutne. Markov je za Glas Opova istakao značaj i važnost ove manifestacije koja je odavno prevazišla lokalne okvire i postala jedna od najznačajnijih stočarskih i tradicionalnih manifestacija u Vojvodini.

– Već dve decenije Ovčarski dan afirmativno predstavlja našu opštinu na turističkoj mapi Srbije i lokalna samouprava to prepoznaje, pomaže i pomagaće Udruženje stočara i manifestaciju, rekao je predsednik opštine Miloš Markov.

S druge strane, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević, je rekao da sekretarijat podržava ovakve tradicionalne manifestacije kao vid ruralnog razvoja jer bez toga i razvoja sela dolazimo u situaciju da nam mladi napuštaju poljoprivredu i odlaze iz sela.
DSC_0022

U prostorijama mesne zajednice za sve posetioce današnje manifestacije bila je otvorena izložba radova napoznatijeg Sakuljana, akademskog slikara, vajara i pisca Zorana Petrovića. Radove za izložbu obezbedila je Galerija „Jovan Popović“ iz Opova.

Na velikoj bini ispred stadiona Sveti Nikola smenjivala su se kulturno – umetnička društva, i uglavnom su to bili dečji ansambli. Nastupili su Čigra – Opovo, Sveti Sava – Crepaja, Ištvan Ladovanski – Belo Blato, Sveti Nikola – Radmina iz Rumunije, Ružini cvetići – Vilovo, Čenta, Lira – Beograd, Sakulski folklorni ansambl i Tamburaški orkestar sakulske osnovne škole Sredoje Martinov. Ukupno 317 učesnika.
DSC_0111

U možda najpopularnijoj tački programa, održane su tri trke magaraca u tri starosne kategorije jahača. U kategoriji džokeja do 12 godina pobedio je Dragan Gunić, u kategoriji jahača do 15 godina, prvi kroz cilj je prošao Srđan Marjanski, dok je „Sakulski derbi“ u seniorskoj konkurenciji ove godine osvojio Steva Vujinov.

 

 

Fudbalski vikend:  BORAC – SENTA, TEMPO – OMLADINAC

Fudbalski vikend: BORAC – SENTA, TEMPO – OMLADINAC

BORAC – SENTA, TEMPO – OMLADINAC
Sakule / Sefkerin, 26. mart 2016;
U 18. kolu Srpske lige Vojvodina sakulski Borac dočekuje Sentu. Svaka od narednih utakmica za Sakuljane je „biti ili ne biti“. Borac je u jesenjem delu prvenstva u Senti izgubio minimalnim rezultatom 1:0, ali Senćani su u dobroj formi ove sezone i trenutno zauzimaju odličnu treću poziciju na tabeli. U prva dva prolećna kola zabeležili su maksimalan učinak od dve pobede, tako da su i pored gostovanja blagi favoriti u ovom meču.

U nedelju se igra i prvo prolećno kolo Druge južnobanatske lige zapad – grupa sever. Već na startu očekuje nas mali opštinski derbi u Sefkerinu između Tempa i Omladinca. U prvom delu sezone Opovčani su slavili rezultatom 3:2. U oba kluba je tokom sezone bilo ozbiljnih organizacionih problema, pre svega kadrovskih promena u upravama klubova. Omladinac vodi borbu za ulazak u plejof, dok je Tempo u donjem delu tabele bez šansi za plasman koji vodi u viši rang.

NEDELJA 27. mart 2016:

Srpska liga Vojvodina / 18. kolo:

Sakule, 15:00h; Borac – Senta

Druga južnobanatska liga zapad – grupa sever / 10. kolo:

Sefkerin, 15:00h: Tempo – Omladinac (Opovo)

Hotel „Stari Banat“ Opovo:  RESTORAN SA VRHUNSKOM KUHINJOM

Hotel „Stari Banat“ Opovo: RESTORAN SA VRHUNSKOM KUHINJOM

RESTORAN SA VRHUNSKOM KUHINJOM
Opovo, 26. mart 2016;
Restoran Hotela „Stari Banat“ odavno je stekao ugled ugostiteljskog objekta poznatog po vrhunskoj kuhinji. Širok asortiman ponude, kvalitetna i originalno pripremljena hrana, kuvari sa kulinarskim pedigreom, glavni su aduti kuhinje Starog Banata.
23925 Food 1 Food 2

Na meniju se nalaze topla i hladna predjela, pizze, supe i čorbe, gotova jela, jela sa roštilja, jela po porudžbini, ribe (rečne, morske i morski plodovi), salate i slatke poslastice. Uslužno pečenje mesa i priprema hrane za poneti.

Doručak, ručak ili večera, sa prijateljima ili sami, poslovnim partnerima ili porodicom, uvek u prijatnom okruženju i ambijentu sale za ručavanje ili letnje bašte. Hotel STARI BANAT Opovo.