Dom zdravlja Opovo: BAZAR ZDRAVLJA U DOMU ZDRAVLJA

28/10/2015

BAZAR ZDRAVLJA U DOMU ZDRAVLJA
Opovo, 28. oktobar 2015;
Dijabetes (šećerna bolest) je stanje u kome postoji stalno povišen nivo šećera u krvi, istovremeno količina šećera u ćelijama tela je smanjena.
Šećer je jedan od najvažnijih izvora energije za telo, da bi se iskoristio u ćeliji potrebna je dovoljna količina insulina.
U dijabetesu pankreas ne proizvodi dovoljne količine insulina sa jedne strane, a sa druge ćelije su ne osetljive na insulin, i kao krajni rezultat dobijamo povišen nivo šećera u krvi.
images

FAKTORI RIZIKA: Starost preko 45 godina; Gojaznost; Dijabetes u porodici; Nedovoljna fizička aktivnost; Visok krvni pritisak; SIMPTOMI DIJABETESA: Umor, žeđ, glad, učestalo mokrenje.

Tokom vremena visok nivi šećera u krvi oštećuje krvne sudove i nerve. Dijabetes je najčešći uzrok slepila, insuficijencije bubrega, dva do četri puta je veća smrtnost od infarkta miokarda i moždanog udara, 8 od 10 obolelih od dijabetesa umire od kardiovaskularnih oboljenja. Najčešći uzrok netraumatske amputacije donjih ekstremiteta je dijabetes.

Osim terapije dijabetesa važno je voditi računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Da bi ishrana bila u službi dobrog zdravlja potrebno je proceniti veličinu obroka i uključiti u ishranu povrće, voće, mlečne proizvode, ribu, posno meso, a ograničiti unos masti i slatkiša. Fizička aktivnost je takođe važna za kontrolu šećera,

Odaberite neku aktivnost: Šetnja, lagano trčanje, vožnja bicikla, plivanje, ples. Preporučeno vreme je 30 minuta 5 dana u nedelji. Važno je imati redovne kontrole kod svog lekara. Samokontrola nivoa šećera je najbolji način da se proveri da li jeVaš dijabetes pod kontrolom. Danas su dostupne različite vrste aparata za merenje šećera, Vaš lekar i medicinska sestra će Vam pomoći da izaberete odgovarajući i obučiti Vas za korišćenje.

U Domu zdravlja Opovo, 29. oktobra u 12 časova vršiće se BESPLATNA provera nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pritiska i saveti lekara!!!

Dr Ljiljana Gvozdenović, spec.opšte medicine

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije