Markov obišao opovačku crkvu: ZAVRŠENI MOLERSKI RADOVI NA RESTAURACIJI ENTERIJERA

14/10/2015

ZAVRŠENI MOLERSKI RADOVI NA RESTAURACIJI ENTERIJERA
Opovo, 14. oktobar 2015;
Povodom nedavno odobrenih sredstava od strane Opštinskog veća i realizacije projekta na renoviranju enterijera hrama Srpske pravoslavne crkve u Opovu, predsednik opštine Miloš Markov danas je obišao opovačku crkvu Sv. Nikole.
37301

Predsednika opštine dočekali su paroh Saša Čatlajić i donator Dalibor Kosovac, upoznajući ga sa ovogodišnjim aktivnostima i budućim planovima na renoviranju hrama i drugih objekata Crkvene opštine Opovo.

Krajem leta urađeni su sveobuhvatni molerski radovi na restauraciji enterijera crkve, tako da sa prethodno urađenim granitnim podom, opovačka crkva zaista izgleda monumentalno. Molerske radove i restauraciju izvela je firma SZGR Kovač iz Padine.

–  Uz minimalne korekcije i dodavanja nešto toplijih boja, želeli smo da enterijer hrama bude rezultat restauracije i izuzetno smo zadovoljni izvođačem radova, njihovom cenom i finalnim proizvodom, rekao je povodom završetka radova sveštenik Saša Čatlajić.
37304

Inače, radovi na renoviranju crkve intenzivirani su ove godine zahvaljujući  sredstvima koja su obezbeđena pre svega restitucijom crkvene zemlje i davanja iste u zakup, a zatim i donacijama i sufinansiranjem lokalne samouprave. Samo tokom ove godine u crkvi je urađen pod od italijanskog mermera sa dva mozaika, malterisanje zidova enterijera, molerski radovi na restauraciji enterijera, dok je u eksterijeru renoviran krov – pretresanje i dodavanje 1000 komada novog crepa i letvi, urađeni su novi oluci i limeni slivnici, a u Svetosavskom domu obnovljena je kancelarija i izgrađena dva toaleta. Vrednost dosadašnjih radova iznosi oko 30.000 evra.

– Ovo je prvo veliko i sveobuhvatno renoviranje opovačke crkve nakon 50 godina. U toku su radovi na frontalnim i bočnim vratima hrama, čiji je donator Dalibor Kosovac, a do kraja godine, u planu su nove stolice u crkvi i ako vreme posluži ugradnja novih prozora, izjavio je Saša Čatlajić, dodajući da će se renoviranje nastaviti i u narednoj godini kada se u zavisnosti od sredstava i mogućnosti planira renoviranje fasade u eksterijeru.
Untitled-1

Predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima rekavši da je praksa lokalne samouprave da pomaže crkvene opštine, što će i ubuduće činiti u zavisnosti od svojih mogućnosti.

– Sa ovim radovima opovačka crkva je bukvalno zablistala i parohijani zaista mogu biti zadovoljni postignutim. Međutim, pored verskog i duhovnog aspekta, moram da istaknem i kulturno – istorijski značaj opovačke crkve, tako da sa ovim renoviranjem imamo dvostruku korist, izjavio je nakon oblaska crkve predsednik opštine Miloš Markov
Untitled-2

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije