Garancijski fond AP Vojvodina: NOVI KONKURS NAMENJEN PODSTICAJU MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I ZEMLJORADNIČKIH ZADRUGA

17/07/2015

NOVI KONKURS NAMENJEN PODSTICAJU MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I ZEMLJORADNIČKIH ZADRUGA
Novi Sad, 17. jul 2015;
Novi konkurs Garancijskog fonda AP Vojvodine, koji će sutra biti objavljen u medijima,namenjen je odobravanju garancija za obezbeđenje kredita u okviru finansiranja nabavke nove opreme za mikro, mala i srednja privredna društva, kao i preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama, koji posluju najmanje tri godine na teritoriji AP Vojvodine.
download

Predsednik Pajtić je, u prisustvu direktora Garncijskog fonda Gorana Vasića i predstavnika poslovnih banaka: AIK banke, Banke Inteza i Kredit Agrikol banke, koji su potpisali danas sporazum o saradnji ovim povodom, istakao  značaj sektora kojem je ova podrška namenjena.

Dr Pajtić istakao je da  program, koji je danas podržan ima za potrebu  podršku sektoru, koji ima potencijal da povuče celu privredu napred, a reč je pre svega o sektoru malih i srednjih preduzeća, kao i zemljoradničkim zadrugama, naglasivši pritom činjenicu da poljoprivreda jeste u suštini najveća privredna oblast u Vojvodini.

„ Negde oko 55 odsto bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji se realizuje zahvaljujući ovom sektoru, i pošto je to suštinski razvojni sektor mi smo oprdelili da uz pomoć Garancijskog fonda i banaka, koje sa njim sarađuju 625 miliona dinara bude usmereno kroz izuzetno povoljne kreditne linije. Reč je o mnogo povoljnijim uslovima, nego u komercijalnim bankama, sa stopom od šest do šest i po posto kamate“, istakao je danas u Pokrajinskoj vladi predstavnicima medija predsednik Pajtić.

„Ono što je posebno važno jeste da kada se uzme, da prosečno negde, 30.000 evra jesu sredstva koja povuku ovako preduzeća, ovo je potencijal za čak 200 subjekata širom cele Vojvodine, koji će kroz razvoj proizvodnje, turizma i usluga, omogućiti da zaista privreda oseti ovu kreditnu liniju kao snažan podsticaj i kao podsticaj koji će širom Vojvodine omogućiti da  veliki broj malih preduzeća, srednjih preduzeća i zemljoradničkih zadruga razvija svoj posao i zapošljava ljude u Vojvodini“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednik Pajtić je istakao  da će i ubuduće preko Garancijskog fonda biti usmeravana sredstva za razvoj, i podsetio da su i do sada sredstva  bila usmeravana za realizaciju  niza različitih programa.

Krediti će se ovog puta odobravati u rasponu od pet hiljada do sto hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti, a rok otplate je do šest godina sa grejs periodom od 12 meseci.

Direktor Garancijskog fonda Goran Vasić pozvao je ovom prilikom da se ovoj aktivnosti priključe i lokalne samouprave. Kako je rekao one mogu da raznim projektima svojih subvencija da ove kamate učine još povoljnijim. Zajedničke akcije mogle bi se realizovati, kao što već postoje na planu izgradnje staklenika, navodanjavanja i protivgradne zaštite, podsetio je direktor Vasić uz napomenu da je od ove godine Garancijski fond članica Evropske asocijacije garancijskih fondova što otvara novu mogućnost u okviru novih izvora finansiranja.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

I sutra sunčano, najviša temperatura do 31 stepen

I sutra sunčano, najviša temperatura do 31 stepen

SRBIJA, 7. april 2024 Sutra će biti pretežno sunčano i toplo vreme, objavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Očekuje se da će duvati slab vetar, u košavskom području umeren i jak, jugoistočni. Najniža temperatura biće od 4 °C na jugu Srbije, do 15 °C . U...

najnovije

najčitanije