Vodosnabdevanje opštine Opovo: VODOSNABDEVANJE KRITIČNO UGROŽENO, SEFKERINCI NASTAVLJAJU PO STAROM

08/07/2015

VODOSNABDEVANJE KRITIČNO UGROŽENO, SEFKERINCI NASTAVLJAJU PO STAROM

Opovo, 08. jul 2015;
I pored jučerašnje restrikcije od 18:00 do 22:00 časa, Sefkerinci su potrošili rekordnih 3.360 kubika vode, a vodosnabdevanje i uvedene restrikcije za naselje Sefkerin bile su tema i na današnjoj sednici Skupštine opštine Opovo.
Kako saznajemo direktor JP „Mladost“ Rodoljub Jasić, juče i danas je dobio niz telefonskih pretnji od pojedinaca iz Sefkerina. Odbornik Predrag Ginculj pokušao je pokušao pomirljivim tonom da izbalansira odgovornost obe strane smatrajući da je direktor JP „Mladost“ zbog kritične situacije bio prinuđen da uvede restrikcije ali da građani Sefkerina moraju da zalivanju svoje bašte i da za to plaćaju nadoknadu. Ginculj smatra da je rešenje u uvođenju crvene tarifne zone, pa ko više troši platiće skuplje.
DSC_0067
Rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev imao je suprotno mišljenje i istakao da je kao nekadašnji direktor JP „Mladost“ dobro upoznat sa situacijom. Pored toga što je potrošnja pijaće vode za zalivanje višegodišnji problem u Sefkerinu, on je naveo podatak da su, nažalost, Sefkerinci najneurednije platiše kada je u pitanju vodosnabdevanje. Takođe, činjenica je da u Sefkerinu ima najviše povrtara i cvećara koji koriste pijaću vodu za zalivanje.
DSC_0065
– Svuda u svetu je praksa da se za zalivanje koriste alternativni izvori sa takozvanom tehničkom vodom – iz bunara, pumpi i kanala, naveo je Mančev. Direktor Jasić je juče bio na konsultacijama u Opštinskoj upravi Opovo i činjenica je da je sistem kritično ugrožen jer pumpe rade preko 48 sati neprekidno što u slučaju havarije može imati katastrofalne posledice, upozorio je Mančev.
Uvođenje crvene tarifne zone je jedno od rešenja i u tom slučaju čitanje vode bi se moralo vršiti svakog meseca (umesto akontaciono), a potrošnja vode determinisati po članu domaćinstva. To je komplikovan posao i traži vreme, a i diskutabilno je pitanje naplate sa kojim već postoji problem.
– Kao građanin Sefkerina i sam sam pogođen restrikcijama i zajedno sa savesnim potrošačima plaćam cenu onih koji neracionalno troše pijaću vodu u Sefkerinu, rekao je Mančev. Međutim, postoji realna opasnost od havarije sistema što bi imalo velike posledice. Sefkerin i Baranda se mogu priključiti na tehničku vodu (koja nije za piće) ali Sakule i Opovo bi u tom slučaju ostali potpuno bez vode, što morate priznati da je na 40° C prava katastrofa, smatra rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije.
Kao najoptimalnije rešenje su bunari i pumpe koje većina domaćinstava u opštini poseduje. Takva ulaganja su dugoročno isplativa i rešavaju dva problema – zalivanje i uštedu pijaće vode.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije