Odgajanje male ušare: MARINA I NJENA SOVA „KIKA“

02/07/2015

MARINA I NJENA SOVA „KIKA“
Opovo, 02. jul 2015;
Pre nekih mesec dana naša sugrađanka, inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo i diplomirani veterinar Marina Mitrović, dobila je neobičan „poklon“. Znajući njenu ljubav prema životinjama, a posebno pticama, prijatelj iz Glogonja doneo joj je mladunče sove utine, koje je ispalo iz gnezda.
DSC_0024

Za razliku od građana naše opštine , koji su preko Glasa Opova i lokalnih članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uglavnom obavešteni i upućeni šta da čine kada zateknu malu sovu ispalu iz gnezda (vratiti na granu najbližeg stabla), očigledno da se u Glogonju o tome puno ne zna. Kako god bilo, Marina je silom prilika preuzela brigu o maloj sovi, koja pripada vrsti utine – male ušare (Asio otus).
DSC_0032

– Prvih dana je bilo zaista kritično jer se mladunče uplašeno i zbunjeno novom sredinom neprestano oglašavalo kricima dozivanja, započinje priču Marina. Međutim, vrlo brzo je prihvatilo vodu i hranu, tako da se situacija stabilizovala.
DSC_0030

Kika, kako Marina tepa svojoj sovi (mada ne zna da li je u pitanju mužjak ili ženka) ima odličan apetit i Marina je hrani sirovim mesom nekoliko puta na dan. Glavni obrok je oko 21:00 časa kada obavezno započinje svoje noćno oglašavanje zajedno sa mladim sovama iz okoline.
DSC_0027

– Kada je došla bila je sva u paperju, prava beba, a sada već polako dobija i adultno perje. Držaću je dok potpuno ne ojača i bude spremna za samostalan život u prirodi, mada svi smo se u kući navikli na nju tako da će nam zaista nedostajati kada ode, zaključuje ovu lepu priču Marina Mitrović.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije