Humanost na delu: MILAN HODA, NA JESEN POLAZAK U ŠKOLICU

14/06/2015

MILAN HODA, NA JESEN  POLAZAK U ŠKOLICU
Opovo, 14. jun 2015;
Pre dve godine jedan četvorogodišnjak iz Opova sve nas je ujedinio. Tokom humanitarne akcije „Pomozimo Milanu da prohoda“ nikome nije bilo važno ko kojoj stranci pripada, koje je nacionalnosti, staleža ili profesije. Setimo se samo učenika 3-1 iz Opova, koji su se odrekli prikupljenog novca od prodaje plastičnih sirovina, a namenjenog za njihovu ekskurziju, i usmerili za Milanovu operaciju. Svi smo bili „jedno“ okupljeni samo oko jednog cilja, a taj cilj je bio da obezbedimo potrebna sredstva za Milanovu operaciju. U akciji koja je usledila, a čiji je medijski sponzor bio Glas Opova, sredstva su prikupljena u kratkom roku, tako da je mali Milan mogao da ode na zakazanu operaciju. Ova akcija nas je sve učinila ponosnim, naravno, pre svega zbog Milana, a onda i zbog činjenice da smo bili jedinstveni i efikasni kada je to najpotrebnije.

Milan Petrović je bolovao od hemipareze (cerebralne paralize) koja se manifestovala usled nagnječenja njegove glave prilikom porođaja. Za razliku od svog brata blizanca Nikole, Milan je imao problema sa jednom stranom tela. Uglavnom je sedeo i puzao, a mogao je stajati uspravno samo uz pridržavanje ali je tom prilikom trpeo jake bolove. Hemipareza je slabost voljne mišićne kontrakcije jedne polovine tela. Bolesna osoba ne može voljno pomicati delove tela, odnosno, može ih pomicati ali sa velikim teškoćama. Milan je imao problema sa celom desnom stranom – oko, jezik, ruka i noga.
DSC_0095

Milana su u junu 2013. godine u jagodinskoj bolnici Medikus, konačno operisali ruski lekari iz Instituta za rehabilitaciju iz Tule. Već nakon prve hirurške intervencije došlo je do radikalnog napretka. Milan je prohodao! Ali bila je potrebna još jedna intervencija koja je usledila nakon godinu dana, a sredstva za ovu operaciju obezbedilo je Udruženje krajišnika Pančevo i STR Snježana iz Pančeva, kojima se roditelji zahvaljuju na humanosti i pomoći. I nakon ove intervencije došlo je do novog napretka.

Danas smo posetili našeg Milana i zatekli smo ga na ulici kako se igra sa svojim vršnjacima i bratom blizancem. Mada su posledice hemipareze još uvek vidljive, Milan je sada znatno bolje. Otac Bogdan nam kaže da Milan nema više bolove, osim kada se preforsira i zamori. Na jesen Milan kreće u predškolsku nastavu i raduje se školici i novim drugarima. Uskoro ga očekuje nova kontrola kod ruskih lekara kada će se saznati da li je potreban i treći hirurški zahvat. U međuvremenu svake godine odlazi na terapiju u Banju Koviljaču.
DSC_0092

– Nemam reči koliko bih se zahvalio svim ustanovama, firmama i pojedincima iz naše opštine, koji su učestvovali u akciji prikupljanja sredstava za prvu operaciju našeg Milana, rekao nam je Bogdan Petrović. Teško je bilo gledati rođeno dete, a nisi u mogućnosti da mu pomogneš. Možda nije fer da nekog posebno izdvajam, jer svako je pomogao onoliko koliko je mogao, ali osećam potrebu da se dodatno zahvalim predsedniku opštine Miloradu Soldatoviću, koji nam je nakon operacije značajno pomogao u ostvarivanju prava za banjsku rehabilitaciju, poručio je zahvalni roditelj.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije