Saveti – Dom zdravlja Opovo: KRPELJI I LAJMSKA BOLEST

20/05/2015

 

KRPELJI I LAJMSKA BOLEST
Opovo, 20. maj 2015;
Svakog proleća vreba opasnost od zaraženih krpelja i lajmske bolesti koju oni prenose. Krpelji su sitni insekti koji oblikom podsećaju na pauka. Naseljavaju šume, grmove, neobrađenu vegetaciju. Hrane se krvlju mnogih životinja, a ukoliko su zaraženi prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi tokom ujeda, koja potom izaziva lajmsku bolest.
Ubod se najčešće ne primeti jer nije praćen ni bolom ni svrabom. Pri nastanku infekcije, reakcija organizma je vrlo slaba, a javlja se nakon 3 do 32 dana. Na mestu ujeda javlja se crvenilo koje se vremenom koncentrično širi, može se javiti blaga poviišena temperatura 37,2-37.3 ͦC, diskretni bolovi u mišićima, slabost, malaksalost, glavobolja. Ako se bolest ne leči može doći do zapaljenja zglobova, tetiva, mišića, srca, mozga i moždanih ovojnica.
U cilju sprečavanja lajmske bolesti najznačajniju ulogu ima prevencija. Ukoliko je moguće treba izbegavati tipična staništa krpelja. Nakon boravka u prirodi uvek obaviti detaljan pregled kože. Ako se nađe krpelj, treba ga što ranije stručno izvaditi, najbolje u Domu zdravlja. Rizik od infekcije se povećava dužinom boravka krpelja u koži. Obavezno pratiti mesto uboda narednih dana. Ukoliko se uoči karakteristično crvenilo koje se širi (≥5cm) odmah se javiti lekaru radi pregleda i lečenja.
Lečenje lajmske bolesti je vrlo uspešno, a sprovodi se upotrebom odgovarajućeg antibiotika u trajanju od 3 nedelje.

 

Dr Jasmina Cvetković Tokalić

Spec. opšte medicine

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije