Prvomajski uranak: DAN ZA IZLET ALI I ODGOVORNOST PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI

30/04/2015

DAN ZA IZLET ALI I ODGOVORNOST PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI
Opovo, 30. april 2015;
Prvi maj – praznik rada ili prvomajski uranak tradicionalno se obeležava masovnim piknicima u prirodi. U velikim parkovima, popularnim izletištima, pored reka. Često se na ovim piknicima kampuje i po nekoliko dana. Sve to obavezno prati roštilj, „okretanje“ prasića na ražnju i podosta popijenog pića, bilo da su u pitanju osvežavajući napici ili alkohol.
29578

Neradni dani i opuštena atmosfera nisu razlog da se i neodgovorno ponašamo. Ustaljena praksa izletnika je da iza sebe ostavljaju gomile otpada – plastičnih čaša i flaša, limenki, konzervi, staklene ambalaže, kesa i papira. Promenimo ovu praksu jer u pitanju je naša životna sredina koju neće naslediti niko drugi osim naše dece.

Kada završite piknik pokupite otpad, spakujte u kese ili kutije i u povratku odložite u kontejnere. Pripremite unapred ćumur ili drva za roštilj i ne secite stabla u šumi, posebno ne mladice kao što je to rađeno na izletištima uz Tamiš prošle godine. Ne palite vatru tamo gde je to izričito zabranjeno. Oprezno sa vatrom kako se ne bi proširila. Budite umereni sa alkoholom i ponašajte se dostojanstveno jer i drugi imaju pravo da piknikuju.

I na kraju jedan dobronameran savet. Kada se vratite sa piknika obavezno se pažljivo i detaljno pregledajte (posebno decu, ako ste ih vodili na piknik) jer je sezona krpelja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije