Dom zdravlja Opovo: PREGLED ZA SVE

21/04/2015

PREGLED ZA SVE
Opovo, 21. april 2015;
U našoj zemlji statistika pokazuje da smo na 18.mestu po stopi oboljevanja, a na zastrašujućem drugom mestu po stopi smrtnosti u Evropi od malignih bolesti.
„PREGLED ZA SVE“ je kampanja koja podrazumeva informisanje javnosti i jačanje svesti građana o merama zaštite od štetnog uticaja sunčevih zraka, prepoznavanja faktira rizika, pravilnog ponašanja na suncu, samopregledu i redovnim dermatološkim kontrolama.
Rana dijagnostika je bitna za efikasno lečenje jer  rak kože u poodmaklom stadijumu može se videti golim okom, kada za lečenje već može biti kasno.
Dermatoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućuje de se vide golim okom ne vidljive promene i time omogućava rano otkrivanje melanoma kože.
Od posebnog zanačaja je zaštita najmlađih jer koža pamti sve, 80% ukupnog negativog UV zračenja sakupi se do 18 godine.
Uloga medija je ključna da bi poruka o štetnosti UV zračenja  i potrebama preventivnih pregleda stigla do svakog stanovnika.
Tokom narednih meseci sve dermatološke ustanove uključiće se u akciju „PREGLED ZA SVE“.
Opšta bolnica Pančevo-dermatologija poseduje dermatoskop i obučen kadar za rad na njemu.

Dr Ljiljana Gvozdenović
Spec.opšte medicine

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije