Za čistije i zelenije škole u Vojvodini: ŠTEDLJIVE SIJALICE ZA OSNOVNU ŠKOLU

21/03/2015

ŠTEDLJIVE SIJALICE ZA OSNOVNU ŠKOLU
Opovo, 21. mart 2015;
Kao nagrada za petogodišnje učešće u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, Osnovna škola „Dositej Obradović“ dobila je od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine 190 štedljivih sijalaca. Sijalice će biti postavljene unutar objekata, a prema dogovorenoj raspodeli, Opovu sleduju 92, dok će u ostalim školama biti raspodeljeno po 36 sijalica.
Šestu godinu zaredom, u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, učenici osnovnih i srednjih škola, i predškolci širom pokrajine, kroz niz različitih aktivnosti uče o značaju očuvanja životne sredine i doprinose njenom očuvanju. Jedna od aktivnosti u okviru tog programa jeste i okrugli sto o novim mogućnostima u ekološkom obrazovanju i vaspitanju, koji je 19. marta održan u okviru tradicionalne manifestacije „Novosadsko proleće“. Okrugli sto na kojem su kao predstavnici opovačke škole učestvovale nastavnice Ružica Tegeltija i Ivana Jovanov, organizovan je u nameri da se nastavnicima i vaspitačima iz vojvođanskih vaspitnoobrazovnih ustanova pomogne da na nov, prijemčiviji, konkretniji i ekološki opravdaniji način deci predstave šta je to priroda i životna sredina, koliko je ugrožena i šta možemo da učinimo kako bismo je zaštitili i unapredili.
Okrugli sto je otvorio pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović koji je naveo, da je u program „Za čistije i zelenije škole do sada bilo uključeno 314 škola i predškolskih ustanova, što govori o tome da su vaspitnoobrazovne ustanove prepoznale značaj razvoja ekološke svesti od najranijeg uzrasta.
„Da smo na dobrom putu u nameri da se pitanje zaštite životne sredine prepozna kao pitanje obrazovanja i vaspitanja, govori podatak da su se za učešće u ovogodišnjem programu prijavile 123 vaspitnoobrazovne ustanove iz svih vojvođanskih opština“, kazao je sekretar Puzović.
„Izuzetno je važno da se prema životnoj sredini ponašamo odgovorno, ubeđeni da će nam ona to na pravi način vratiti. Mi kroz ovaj program ulažemo u budućnost, jer ako deca u najranijem prihvate da se treba na dobar način odnositi prema životnoj sredini, da je treba čuvati, unapređivati, verujemo da će se ta deca kada porastu ponašati odgovorno u odnosu na svoje životno okruženje”, rekao je dr Slobodan Puzović.
Na okruglom stolu nastavnici i vaspitači iz vojvođanskih škola i predškolskih ustanova, mogli su, između ostalog, da saznaju kako napraviti školsku enciklopediju iz botanike, da se upoznaju sa primenom i povezivanjem tehnologije sa edukacijom o prirodi, a predstavljen im je i međunarodni program Eko-škole u Srbiji.
Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ realizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine-naconalne zajednice i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, u saradnji sa Pokretom građana Vojvodine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije