Zavod za javno zdravlje Pančevo: NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

19/03/2015

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE-20 MART

Nacionalni  dan  borbe  protiv raka dojke  – 20 mart, obeležava  se već treću godinu za redom  kako  bi se skrenula  pažnja  na  rasprostranjenost  ove bolesti,  na podizanje  svesti  o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemlјama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hilјada žena, a oko 522.000 žena umre. Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlјe Srbije u 2012.god. u Srbiji, registrovano je 4.417 obolelih žena od karcinoma dojke što čini 25,5% obolelih  žena od svih karcinoma,  a 1663 žena je izgubilo  život odnosno

18,2%. U Južnobanatskom okrugu godišnje 150-200 žena oboli i 60-90 umre od raka dojke. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlјi je sličan drugim zemlјama u okruženju. Prema broju umrlih žena na žalost,  naša zemlјa zauzima drugo mesto  u Evropi,  upravo  iz razloga što se karcinoma dojke kasno otkriva.

Rak dojke  se uglavnom  otkrije  kada je njegova  veličina  preko 2 cm,  kada najčešće  već

postoje bliže ili dalјe metastaze. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene nepalpabilne, odnosno neopiplјive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemlјama se rak u gotovo 90% slučajeva otkrije u ranoj fazi kada je mogućnost lečenja najveća.

Smatra  se da je nastanak  raka dojke multifaktorijalnog  porekla  i da brojni rizikofaktori deluju udruženo. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti jesu: nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovolјna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd.

Prema statističkim analizama svaka osma do dvanaesta žena ima rizik da oboli od karcinoma  dojke.  Najveći  broj obolelih  žena  i  u našoj  zemlјi  jeste  starosti  od 50  do  65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema malađem godištu.

Veoma je važno rano otkrivanje karcinoma dojke, što podrazumeva obavlјati samopregled dojke  jednom  mesečno,  preventivni  klinički  pregledi  kod  izabranog  ginekologa  jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografiju po preporuci izabranog doktora, ginekologa.

Najznačajniji  put ranog otkrivanja raka dojke je sprovođenje organizovanog nacionalnog skrining programa kod žena starosti od 50 do 69 godina. Metod organizovanog skrininga jeste skrining   mamografija.   Ciklus   skrininga   se  ponavlјa   na  svake  dve  godine,  i  njegovim sprovođenjem očekuje se smanjenje smrtnosti za oko 35%. Skrining se trenutno sprovodi u 50 opština radom stacionarnih i mobilnih mamografa. Do sada je otkriveno 290 karcinoma u ranoj fazi kod žena koje nisu imale nikakvih simptoma i koje najverovatnije u ovom periodu se ne bi obratile lekaru. Sa teritorije Južnobanatskog okruga organizovani skrining program ranog otkrivanja raka dojke počeo je na preporuku Ministarstva zdravlјa februara 2014.god. u Pančevu. Zaklјučno sa februarom 2015.god otkriveno je 15 karcinoma kod žena koje nisu imale simptome. Žene su posle dodatne dijagnostike dobile adekvatnu terapiju, dalјe praćenje i lečenje.

Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlјu i da redovno sprovode samopregled dojki. Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi, kao i trudnice i porodilјe. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled, oblik i veličinu dojki, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena. Takođe je bitno da se obuče za samopregled dojki, kao i da idu redovno na preventivne preglede kod svog lekara. Bitno je skrenuti pažnju da ukoliko primete bilo kakvu promenu se odmah jave lekaru.

Pozivamo sve žene uzrasta od 50 do 69 godina da se obavezno odazovu pozivu na skrining mamografiju ili same obrate izabranom doktoru kako bi ih uklјučio u organizovani skrining ranog otkrivanja raka dojke.

 

Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen!

Pridružite se kampanji!

Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.

 

Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme!

 

 

 

 

Šef odseka za nezarazne bolesti                                          Direktor zavoda

 

Dr Tanja Todorović                                 Prim. dr Mica Sarić Tanasković specijalista epidemiologije

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije