I ove godine se pripremala Božićna pečenica u Kertizu
OPOVO, 6. januar 2025 – Više od tri decenije, na Badnji dan, u opovačkom naselju Kertiz, tradicionalno se kolektivno sprema božićna pečenica. Ove godine peklo se 11 pečenica, a lep dan je dodatno doprineo dobrom prazničnom raspoloženju.
Kako je u toku božićni post, tokom pripreme božićne pečenice, koja će se na trpezi naći sutra, danas je na meniju bila pita krompiruša, pita od pečuraka, kao i razne zimnice.
Kao i prethodnih godina, lokalna samouprava je podržala ovu akciju, a tim povodom Kertiz je obišla predsednica opštine Anka Simin Damjanov, njen zamenik Dragan Ugrinov, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj i opštinski većnik Žika Nestorović.
Božićna pečenica je jedno od glavnih jela tradicionalne svečane božićne trpeze. Za pečenicu obično se koristi mlada svinja (nazimica) ili jagnje (veselica). Pečenica se peče na Badnji dan i na Badnje veče unosi u kuću. Prema narodnom verovanju ritualno klanje na Tucindan je jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i potiče iz vremena pre hrišćanstva, a pominje se i u starom zavetu. Za božićnu pečenicu bira se belo prase, bez belega i telesnih nedostatka. Veruje se da pečenica koja se sprema za Božić donosi sreću i blagostanje ukućanima.