Novogodišnja teglica po šesti put u Opovu

22/12/2024

Novogodišnja teglica po šesti put u Opovu

OPOVO, 22. decembar 2024 – Novogodišnja teglica ili nezvanično festival dobrih i originalnih ukusa, u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena Opštine Opovo po šesti put je održana, ovog puta u prostorijama Aktiva žena u Opovu.

Manifestaciju su otvorile direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednica Aktiva žena Opovo Zorica Ugrinov, zajedno sa zamenikom predsednika opštine Draganom Ugrinovim, načelnicom Opštinske uprave Opovo Ankicom Jožikom i profesorom dr Mlađenom Jovanovićem, pomoćnikom direktora za nastavu – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF u Novom Sadu.

Novogodišnja teglica je takmičenje u slanoj i slatkoj zimnici, a takmiči se u pet kategorija: ajvar, turšija, pekmez (šljiva i kajsija), kompot i slatko, i bundeva.

Predsednica Aktiva žena Opštine Opovo Zorica Ugrinov ističe značaj ove manifestacije – brendiranja lokalnih proizvoda i turističkih potencijala ali i samog druženja i razmene iskustava.

„Jako sam ponosna i volela bih da ovo zaživi. Mi na ovoj manifestaciji zaista pokažemo sve što znamo kada je u pitanju zimnica i uvek nešto novo vidimo, nešto novo naučimo, sudije su eminentne, prepoznaju dobar rad, a pre svega lepo je druženje“, rekla je Zorica Ugrinov.

Zimnice je ocenjivao akreditovani žiri koji čine profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada iz Odseka za turizam i ugostiteljstvo – Profesor dr Mlađen Jovanović, Goran Radivojević, nastavnik veština iz oblasti gastronomije i predsednik UO Kulinarske federacije Srbije i Stefan Šmugović, asistent na katedri za gastronomiju i sekretar Asocijacije šefova kuvara Srbije.

Žiri je istakao ujednačenost ukusa i da su i ovog puta imali težak zadatak, i takođe poručili, da se nastavi sa promocijom lokalnih proizvoda i recepata.

„Nama je drago da evo i šesti put podržavamo ovu manifestaciju i smatramo da je veoma bitno organizovati ovakve manifestacije gde se radi na promociji naše gastronomske kulture i tradicije. Samo ocenjivanje jeste teži deo jer treba da se nagradi i trud onih koji sve ovo pripremaju, ali pre svega je bitan ukus, struktura i da se to svidi ljudima. Uvek su nijanse odlučivale, slični su ukusi ali uvek nađemo neko kreativno i maštovito rešenje pojedinaca koje nagradimo“, izjavio je član žirija Goran Radivojević.

U kategoriji ajvar pobednica je Slavica Šušnjar, Dragan Nedeljkov je imao najbolje slatko, Sofijanka Francuz je bila najbolja u kategoriji bundeve, dok je Milanka Ivanović bila dvostruka pobednica u kategorijama pekmez i turšija.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vrste kamena u uređenju enterijera i po čemu se razlikuju

Vrste kamena u uređenju enterijera i po čemu se razlikuju

Prirodni kamen oduvek je simbol trajnosti, elegancije i luksuza. Njegova tekstura, boja i struktura unose u prostor notu autentičnosti koju je nemoguće imitirati. Danas, kada se dizajn enterijera sve više okreće prirodnim materijalima, kamen postaje središnji element...

Aktiv žena Opovo na glogonjskoj „Kupusijadi“

Aktiv žena Opovo na glogonjskoj „Kupusijadi“

OPOVO, 3. novembar 2025 – U Glogonju na pijačnom trgu u nedelju je održana 18. po redu manifestacija Povrtarska jesen, popularna Kupusijada. Kao i prethodnih godina na ovoj manifestaciji je učestvovao i Aktiv žena Opovo. Programski deo manifestacije je počeo u 8...

najnovije

najčitanije