Opština Opovo: BUDŽET OPŠTINE OPOVO ZA 2015. GODINU

22/12/2014

BUDŽET OPŠTINE OPOVO ZA 2015. GODINU
Opovo, 22. decembar 2014;
Kao što smo u petak najavili danas vam prezentujemo kompletan nacrt opštinskog budžeta za 2015. godinu, koji je usvojen na 21. sednici Skupštine opštine Opovo. U tekstu pred vama možete pročitati uvodnu reč izvestioca buddžeta rukovodioca Odeljenja za privredu i finansije Slavka Mančeva, a kompletan budžet se nalazi na posebnom baneru našeg sajta.

Pravni osnov za donošenje Odluke o budžetu opštine Opovo za 2015. godinu je član 43. Zakona o budžetskom sistemu i član 32. Zakona o lokalnoj samoupravi.

Takođe Ministarstvo finansija je donelo uputstvo za pripremu Odluke o budžetu lokalne vlasti za 2015. godinu i projekcije za 2015 i 2016. godinu koje sadrži osnovne ekonomske pretpostavke i smernice za pripremu budžeta i finansijskih planova budžetskih korisnika.

Zakonom o budžetskom sistemu propisana je izrada programskog budžeta za 2015. godinu koji se u mnogome razlikuje od prethodnih linijskih budžeta. U članu 10. su taksativno navedene sve aktivnosti po pojedinim programima sa opisom, ciljevima, indikatorima ishoda i stepenima rizika. S tim u vezi pokušali smo da što realnije sagledamo potrebe svih korisnika kako bi njihove potrebe bile što korektnije isplanirane. Koliko smo u tome uspeli videćemo tokom godine kada krenemo u realizaciju budžeta.

Prihodi i primanja budžeta opštine iznose 287.664.000,00 dinara zajedno sa neutrošenim sredstvima iz prethodne godine koja se odnose na započete projekte čija se realizacija očekuje u prvoj polovini 2015. godine a iz opravdanih razloga nisu mogli biti završeni (komasacija u KO Baranda, prečistač otpadnih voda u Opovu, rekonstrukcija vodovodne mreže u Opovu, rekonstrukcija javne rasvete u Sefkerinu i Sakulama, radovi na sportskom centru itd.).

Ukupna preneta sredstva iznose 85.000.000,00 dinara što znači da je budžet za 2015. godinu projektovan na iznos od 202.664.000,00 dinara.

Iz predloga odluke vidite da nema pozicije podsticaj razvoja opštine tako da smo korisnicima budžeta sugerisali da dobro isplaniraju svoje godišnje potrebe za pojedinim investicijama jer prosto više ne postoji mogućnost da se na osnovu odluke Opštinskog veća izdvoje finansijska sredstva za korisnike.

S tim u vezi budžetom su opredeljena i sredstva za sufinansiranje projekata koje budu tokom godine raspisivala ministarstva Republike Srbije i pokrajinski sekretarijati AP Vojvodine a na koje će opština aplicirati i uzeti odgovarajuće učešće u finansiranju u skladu sa uslovima konkursa.

Veoma je bitno napomenuti da je predlogom Odluke o budžetu planirano za finansiranje projekata i investicije u oblasti poljoprivrede, vodosnabdevanja, turizma, javne rasvete, zaštite životne sredine iznos od 139.216.000,00 dinara, što iznosi 48% ukupno planiranog budžeta za 2015. godinu, a samo za podsticaj poljoprivrede 50.730.000,00 dinara što iznosi 18% ukupno planiranog budžeta.

U planu je da se tokom 2015. godine uradi osnivanje Fonda za razvoj poljoprivrede gde bi se opredeljena sredstva prevashodno usmerila na izmirenje troškova kamata na odobrene kratkoročne kredite za razvoj primarne poljoprivredne prozvodnje čime bi se u znatnoj meri pomoglo poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštne. U tu svrhu planirana su sredstva u budžetu u iznosu od 10.000.000,00 dinara.

Što se tiče mesnih zajednica planiranim budžetom su objedinjene sve  mesne zajednice. Na pozicijama usluge po ugovoru i stalni troškovi, raspodela sredstava će se vršiti na osnovu dostavljenih  finansijskih planova kao i dinamike naplate zakupnine. Odluku o raspodeli sredstava donosi Opštinsko veće. Takođe uvedena je i pozicija projekti uređenja i održavanja gde su opredeljena sredstva u iznosu od 648.000,00 dinara i koristiće se isključivo za realizaciju projekata koje mesne zajednice budu dostavile Opštinskom veću koje odlučuje o odobravanju i visini sredstava po pojedinim projektima.

Što se tiče Doma zdravlja opredeljen je iznos sredstava u visini od 4.945.000,00 dinara za angažovanje pojedinih specijalističkih službi a bitno je napomenuti da je planiran rad internističke službe sa 60% radnog vremena kao i angažovanje logopeda za potrebe predškolske i školske dece sa punim radnim vremenom.

Sredstva namenjena Sportskom savezu ostala su na prošlogodišnjem  nivou i iznose 2.320.000,00 dinara a raspodela istih vršiće se na osnovu odluka Opštinskog veća po sprovedenom konkursu od strane Sportskog saveza opštine Opovo utvrđenog posebnim pravilnikom propisanim Zakonom o sportu.

Novina u programskom budžetu je pozicija Informisanje za koju su opredeljena sredstva u iznosu od 1.300.000,00 dinara a raspored sredstava će se vršiti na osnovu odluka Opštinskog veća po sprovedenom konkursu Opštinske uprave utvrđenog posebnim pravilnikom.

Na poziciji dotacije nevladinim organizacijama opredeljena su sredstva u iznosu od 3.000.000,00 dinara s tim da će se iznos od 1.500.000,00 dinara koristiti za finansiranje manifestacija koje se organizuju na teritoriji opštine Opovo a na osnovu sprovedenog konkursa od strane Opštinske uprave utvrđenog posebnim pravilnikom a odluku  donosi Opštinsko veće.

Drugih 1.500.000,00 dinara sa iste pozicije biće usmereno na sufinansiranje projekata po konkursima ministarstava i pokrajinskih sekretarijata koji su vezani za razvoj društvene zajednice.

Planirana sredstva na poziciji socijalna i dečija zaštita u iznosu od 5.000.000,00 dinara koristiće se za:

– naknade za socijalnu zaštitu

– regresirani prevoz učenika i studenata

– jednokratne pomoći za novorođenu decu

– regresirani boravak dece u PU “Bambi”

 

Kompletan nacrt budžeta Opštine Opovo za 2015. godinu možete pogledati na posebno postavljenom baneru na našem sajtu.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije