Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

15/04/2024

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore.

Izvor/Politika
Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko turističke agencije, svako putovanje nosi rizik, pa se uz sve troškove mora planirati i kupovina polise zdravstvenog osiguranja. Međutim, ova stavka može da bude i besplatna za one koji su osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Besplatno putno osiguranje može da se koristi u inostranstvu u trajanju do 90 dana, ali isključivo u slučaju hitne medicinske pomoći.

Kako saznajemo u fondu, tokom prošle godine RFZO je izdao 61.172 potvrde o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u državama sa kojima postoji ugovor i 4.952 obrasca za države sa kojima Srbija nije zaključila ugovor o socijalnom osiguranju ili taj ugovor ne obuhvata oblast zdravstvenog osiguranja. Da bi za vreme boravka u inostranstvu mogli da koriste pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, osiguranici pre polaska na put treba da dobiju mišljenje izabranog lekara kojim dokazuju da ne boluju i da u poslednjih 12 meseci nisu bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti. To dokazuje da im nije potrebno duže ili stalno lečenje, tj. da nisu u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge. Mišljenje lekara i važeću karticu zdravstvenog osiguranja dostavljaju nadležnoj filijali RFZO-a koja im izdaje potvrdu (dvojezični obrazac) sa kojom idu na put i koja važi 90 dana.

„Potvrda važi za turističko putovanje, službeni put, kada je osiguranik upućen od strane poslodavca na stručno usavršavanje ili specijalizaciju, ili kada putuje na školovanje ili stručno usavršavanje koje finansira sopstvenim sredstvima. Potvrda ne pokriva ciljano lečenje u inostranstvu”, navode oni za „Politiku”.

Pre nastanka osiguranog slučaja potrebno je da osiguranici predaju potvrdu (dvojezični obrazac) nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, koji će im izdati dokument na osnovu kojeg imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć u ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj borave. Osiguranik RFZO-a eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi. Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena kartica i putna isprava. Osiguranici koji putuju u Dansku, Norvešku i Švedsku sami plaćaju troškove pruženih usluga, uz važeću zdravstvenu karticu i putnu ispravu, a plaćene iznose refundira im matično osiguranje uz prateću dokumentaciju.

U RFZO-u kažu da osiguranici imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć i u državama sa kojima Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju. U tom slučaju potrebno je da, uz potvrdu pribavljenu pre odlaska na put, sam plati troškove pružene medicinske usluge, a po povratku u zemlju podnosi RFZO-u zahtev za naknadu troškova, uz prilaganje originalne računske i medicinske dokumentacije. RFZO svojim osiguranicima pruža i mogućnost da po komercijalnim uslovima kupe putno osiguranje za ceo svet. To je moguće uraditi elektronski, popunjavanjem obrasca na sajtu fonda ili odlaskom u najbližu filijalu. U ovom slučaju osiguranik plaća za pruženu hitnu i neodložnu medicinsku pomoć za vreme boravka u inostranstvu, a RFZO mu po povratku refundira troškove do iznosa od najviše 15.000 evra.

S kojim zemljama imamo ugovor

Srbija ima ugovor o socijalnom osiguranju koji obuhvata i oblast zdravstvenog osiguranja sa Austrijom, Belgijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Holandijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Poljskom, Velikom Britanijom, kanadskom provincijom Kvebek, Danskom, Norveškom i Švedskom, kažu u RFZO-u za „Politiku”.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Održan koncert duhovne muzike u Sefkerinu

Održan koncert duhovne muzike u Sefkerinu

SEFKERIN, 26/27. maj 2024 – Sefkerinska crkva je u nedelju bila istovremeno i hram i koncertna dvorana. Svoje prve koncerte održali su Dečiji crkveni hor i Liturgijski hor sefkerinskog hrama „Sabor Svetog arhangela Gavrila“. Koncert je privukao veliku pažnju, a...

Na preventivnim pregledima u nedelju pregledana 31 osoba

Na preventivnim pregledima u nedelju pregledana 31 osoba

OPOVO, 27. Maj 2024 U nedelju 26.maja 2024.godine Dom zdravlja Opovo je u okviru akcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovao akciju besplatnih preventivnih pregleda. Pregledana je 31 odrasla osoba, konstatovan je povišen krvni pritisak kod 3 osobe,...

najnovije

najčitanije