Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

24/03/2024

Religija prirode Branimira Ćirovića 

OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića.

Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju prirode, ipak, provlači kroz sopstveni kosmos i to emocionalno i estetsko iskustvo prenosi na posmatrača kroz verne prikaze pejzaža. Predelima Zlatibora i Tare daje subliman karakter, odnosno prirodu postavlja na religijski pijedestal dajući joj nadmoć nad čovekom. Sa druge strane, kroz morske vedute oživljava pastoralnu simfoniju. Pejzaži odaju utisak konstantnog kretanja vodenih površina i odišu atmosferom letnjeg dana oličenom u svetlosnim efektima i nežnim tonovima neba.

Religija prirode Branimira Ćirovića/Glas Opova

Branimir Ćirović snagom izražajnosti u pejzaže utkiva lične utiske o moći prirode i te sopstvene doživljaje produbljuje slobodnim iskazima osećanja prema njoj. Njegovi pejzaži pročišćeni od prisustva ljudi, a često i objekata, stavljaju akcenat na čistu sliku prirode, tako da samo delo postaje glavni akter predstave“, navodi istoričarka umetnosti Ivana Milinković u tekstu kataloga izložbe.

Izložbu su otvorili direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić i autor, a za Glas Opova, Ćirović je govorio o svojoj inspiraciji i utiscima o našem mestu.

„S obzirom da svo svoje slobodno vreme provodim u prirodi nametnulo se da motiv mog slikarstva bude pejzaž. Najdraži su mi pejzaži Zlatibora, Tare i Peštera. Što se tiče domaćina i Opova jako sam prijatno iznenađen. Samim dolaskom u Opovo osetio sam dobru energiju i mesto mi se sviđa vizuelno. Oseća se jedan duh ljudi koji vole umetnost i vole lepe stvari“, izjavio je Ćirović.

Izložba „Religija prirode“ biće otvorena za posetioce do 19. aprila.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kulturni centar Opovo: Libercuatro i Neki novi tango (video)

Kulturni centar Opovo: Libercuatro i Neki novi tango (video)

Libercuatro i Neki novi tango (video) https://youtu.be/8YxOORKcn5U OPOVO, 9. jun 2024 – Tango ansambl Libercuatro po drugi put je nastupio u Opovu i ovog puta nam priredio odličan koncert pod nazivom „Neki novi tango“. Za razliku od pre četiri godine, nastupili su u...

U subotu koncert tango ansambla Libercuatro

U subotu koncert tango ansambla Libercuatro

OPOVO, 5. jun 2024 – U subotu, 8. juna (20:00h), na sceni Kulturnog centra Opovo, nastupiće poznati tango ansambl Libercuatro. Ovaj ansambl je pre četiri godine već imao uspešan koncert u Opovu u okviru projekta „Tango kroz vreme“, a ovog puta predstaviće nam projekat...

najnovije

najčitanije