Sat za planetu Zemlju – u 20.30 ugasite svetla na sat vremena

23/03/2024

Izvor/RTS
U okviru akcije “Sat za planetu” širom sveta od 20.30 do 21.30 gasiće se na sat vremena svetla, javna i dekorativna rasveta. Ovo je jedna od najvećih planetarnih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine koju podržava 190 zemlja, među kojima je i Srbija.

Akcija “Sat za planetu“ pokrenuta je u Sidneju 2007. godine i svake godine dobijala je sve veću podršku širom sveta. Na sat vremena gasi se javna rasveta gde je to moguće, dekorativno osvetljenje, gase se svetla u kompanijama, kao i u domaćinstvima.

Procene su da za tih sat vremena svet uštedi od 10 do 12 odsto struje. Poziva se na racionalnu potrošnju energije, ali je cilj uključivanja u akciju mnogo širi. Poruka je da se skrene pažnja na trošenje prirodnih resursa.

Aleksandra Ugarković iz Svetske organizacije za prirodu istakla je da se i ove godine nije mnogo odstupilo od prošlogodišnjeg koncepta. Opet je reč o šumama i tokom ove i početkom sledeće godine posadićemo poplavne šume na površini od 36 hektara.

Sadićemo belu i crnu topolu i hrast lužnjak, a ideja je da se sačuva jedno od močvarnih staništa u Srbiji u specijalnom rezervatu Gornje Podunavlje, koje je deo evropskog Amazona i prvog rezervata biosfere zaštićenog područja slivova reka Mure, Drave i Dunava.

Svetska organizacija za zaštitu prirode ima podatke o stanju prirodnih resursa, biljnog i životinjskog sveta.

Podaci o trošenju prirodnih resursa su zabrinjavajući

„O tome na koji način koristimo resurse i ophodimo se prema njima, najbolje govori podatak da smo započeli svoj ekološki dug prema planeti 8. jula 2023. godine. Prirodna sredstva koje nam ona spremi i obnovi za period od godinu dana mi potrošimo već u prvoj polovini godine.

O tome svedoči naš način prema prirodi, krčimo šume u neograničenim količinama, trošimo vodu, da bi smo zemljište pretvorili u poljoprivredno i dobili hranu. Onda oko 40 odsto proizvedene hrane na svetu bacimo”, rekla je Aleksandra.

Da li postoji rešenje?

„Rešenja su u čoveku i treba da počnemo da razmišljamo o tome da ovu planetu treba da ostavimo pokolenjima koja dolaze i da treba da se ponašamo odgovornije. Da počnemo da razmišljamo da nismo jedini na planeti“, rekla je Aleksandra Ugarski.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije