PU Pančevo: Smanjen broj krivičnih dela u 2023. godini

17/01/2024

PANČEVO – U prostorijama Područne policijske uprave u Pančevu održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada PU Pančevo u 2023. godinu, analizirane sprovedene aktivnosti ali i najavljene neke od planiranih aktivnosti za ovu godinu.
Na konferenciji su se novinarima obratili Stevan Čigoja, načelnik Policijske uprave Pančevo, Radoš Burić, načelnik kriminalističkog odeljenja, Darko Živaljević, načelnik odeljenja policije, Aleksandar Aleksić, načelnik saobraćajne policije, Marija Korodi Lapadat, šef upravnih poslova i Saša Erceg, šef odseka za strance. Konferenciji za medije prisustvovao je i Željko Grujić, portparol pančevačke policije.
Načelnik Stevan Čigoja je istakao da će pančevačkoj policiji prioritet i dalje biti preventivno delovanje u cilju obezbeđivanja stabilnog javnog reda i mira i da im je najvažnija bezbednost ljudi i sticanje još većeg poverenja građana u policiju.
„Ukupan broj krivičnih dela u 2023. godini smanjen je za skoro 11 odsto, povećan je broj zaplena narkotika, ali je povećana i sama količina zaplenjenog narkotika. Za oko 5,2 odsto smanjen je broj prekršaja koji se tiču stanja bezbednosti javnog reda i mira, a prethodne godine nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti događaja koji uznemiravaju javnost. Kada je reč o bezbednosti u sabraćaju, kroz naše pojačane aktivnosti policije povećan je broj zabeleženih prekršaja za oko 33 odsto, pre svega što se tiče brzine kao jednog od glavnih uzroka saobraćajnih udesa. Za 77 odsto je povećan broj otkrivenih vozača koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Zahvaljujući tome imali smo 16 lica manje poginulih u odnosu na 2022. godinu. Ocena stanja bezbednosti i rezultata rada policije za 2023. godinu je vrlo dobra što ne sme da nas poljulja nego da nam bude motiv više da radimo više i bolje u cilju veće bezbednosti naše dece, omladine, građana i imovine građana, da poštujemo zakonitost u radu i da stičemo još veće poverenje građana“, rekao je Stevan Čigoja, načelnik PU Pančevo.
Radoš Burić, načelnik kriminalističkog odeljenja saopštio je da je stanje bilo dosta povoljnije u prošloj godini u odnosu na 2022. godinu iz razloga što je ukupan broj krivičnih dela smanjen za 279 što procentualno iznosi 10,61%. Bilo je 200 krivičnih dela krađa manje u odnosu na 2022. godinu.
„Istakao bih da nije bilo teških krađa na području grada, sve su to rubni delovi grada, vikend naselja, pomoćni objekti koji su manje više napušteni. Takođe možemo reći da tokom 2023. godine nismo imali krađe vozila. Tu pre svega mislim na prave krađe vozila gde je neko otključao automobil, otuđio ga i odvezao radi imovinske koristi. Imali smo nekoliko korišćenja gde su nesavesni građani ostavljali ključ u bravi pa je to neko iskoristio, uzeo, seo i odvezao“, naveo je Burić.
U 2023. godini bilo je 637 pojedinačnih zaplena droge, a zaplenjeno je 351,5 kilograma različitih narkotika, od čega najviše marihuane.
„Zapaženo je pojačano prisustvo sintetičkih opojnih droga gde su ugrožene najmlađe kategorije naših stanovnika. Tokom i ove 2024. godine jedan od prioritetnih zadataka PU Pančevo biće pojačane i usmerene aktivnosti u borbi protiv lica koja se bave prodajom ove vrste droge“, rekao je između ostalog Radoš Burić.
Na teritoriji Pančeva u redovnim aktivnostima zaplenjeno je prošle godine 32 puške, 18 pištolja, 8 bombi i 2.045 komada različitog municije.
Zahvaljujući kriminalističkoj policiji u oblasti privrednog kriminala zaplenjena je razna roba u ukupnoj vrednosti 150 miliona dinara.
Darko Živaljević, načelnik odeljenja policije ocenio je grad Pančevo kao bezbedan kad je reč o stanju javnog reda i mira. Javni red i mir na na području južnobanatskog upravnog okruga ocenjuje se kao stabilan. Prošle godine nije bilo nijednog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne ili verske mržnje i netrpeljivosti. Smanjen je za 5,2 odsto ukupan broj prekršaja prema zakonu o javnom redu i miru.
„Naš cilj tokom 2024. godine biće da se trend smanjenja broja prekršaja s akcentom na prekršaj 9. „vređanje, nasilje, pretnji ili tuče“ smanji dodatno kao što smo radili konstantno i prethodnih godina i da usmerimo policiju na ona mesta gde dolazi do okupljanja građana u većem broju“, rekao je između ostalog Darko Živaljević.
I dalje će prioritetni zadatak biti bezbednost u školama, tako da je plan da u blizini obrazovnih ustanova i dalje dežura po jedan policajac.
Aleksandar Aleksić, načelnik saobraćajne policije saopštio je da je u 2023. godini bilo 812 saobraćajnih nezgoda, a 2022. godine 741.

Broj saobraćajnih nezgoda u 2023. veći je za oko 10 procenata, ali je bilo manje povređenih lica i ono što je najvažnije manji je broj poginulih. Saobraćajnim kontrolama pančevačka policija je uspela da otkrije vozače koji su vozili pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci i na taj način doprineli manjem broju nastradalih.
„Opšta ocena je da je stanje bezbednosti povoljnije na području policijske uprave Pančevo u odnosu na 2022. godinu. Napomenuo bih da je u prethodnoj godini uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, angažovanje načelnika policijske uprave kao i organa lokalne samouprave dobijeno dosta materijalno tehničkih sredstava, a ostala su u procesu donacije koje će pomoći pripadnicima Saobraćajne policije PU Pančevo u njihovom radu i automatski doprineti boljem stanju bezbednosti“, izjavio je između ostalog Aleksandar Aleksić.
Saobraćajna policija nastaviće sa pojačanim kontrolama. Posebno će se, prema preporuci Ministarstva unutrašnjih poslova obratiti pažnja na prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkhola i psihoaktivnih suspstanci, kao i na bezbednost pešaka pre svega na pešačkim prelazima.
Marija Korodi Lapadat je saopštila da je u 2023. godini PU Pančevo urađena revizija svih izdatih dozvola i svako nepropisno čuvanje oružja je sankcionisano a oružje je oduzeto. Marija Korodi Lapadat je podsetila da je uspešno završena akcija predaje ilegalnog oružja koja je orgnaizovana od 5. maja do 30. juna 2023. godine.
Saša Erceg, šef odseka za strance istakao je da je broj stranaca koji je boravio na teritoriji Južnog Banata bio više od deset hiljada. Veći je i broj odobrenih boravaka i viza.
Svi sagovornici istakli su dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i lokalnim samoupravama, pre svega kada je reč o pomoći u opremanju policijskih službenika potrebnom opremom što za posledicu ima i evidentan veći učinak u radu na terenu u oktrivanju i sankcionisanju prekršaja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije