Jesen Matice srpske u Opovu: Banatska vojna krajina (1764 – 1800)

01/12/2023

Jesen Matice srpske u Opovu: Banatska vojna krajina (1764 – 1800)

OPOVO, 30. novembar 2023 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke Opovo održano je treće od četiri planirana predavanja u okviru projekta „Jesen Marice srpske u Opovu“.

Istoričarka dr Jelena Ilić Mandić održala je predavanje na temu „Banatska vojna krajina (1764 – 1800)“ što je bila i tema njene doktorske disertacije koja je objavljena u vidu knjige u izdanju Istorijskog instituta Beograd.

Tokom predavanja Jelena Ilić Mandić je prisutnima prezentovala istoriografski osvrt i istorijski kontekst tog perioda, teritorijalno – upravnu organizaciju, stanovništvo, državnu intervenciju u prostoru, poljoprivredu, militarizaciju i krajiško društvo.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Horor u književnosti OPOVO, 28. februar 2024 – U Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu održano je književno veče na temu „Horor u književnosti“, na kojem su govorili pisac dr Boban Trifunović i prevodilac Mirko Bižić, dok je moderator bio urednik izdavačke kuće...

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

OPOVO, 23. februar 2024 – Ovogodišnja pozorišna sezona Kulturnog centra Opovo biće otvorena 6. marta pozorišnom predstavom „Do guše u pelenama“. Podela kombinuje iskusne televizijske glumce poput Katarine Vićentijević koju publika pamti po čuvenim serijama Srećni...

najnovije

najčitanije