Šah – Druga liga Srbije / grupa Vojvodina: ZAPAŽENO UČEŠĆE OPOVČANA I OSVAJANJE ODLIČNOG PETOG MESTA

16/11/2014

u SPORT

 

ZAPAŽENO UČEŠĆE OPOVČANA I OSVAJANJE ODLIČNOG PETOG MESTA

 

Kać, 15. novembar 2014;

Nakon osam burnih dana završena je Druga liga Srbije – grupa Vojvodina za šahiste seniore. Opovčani su opet napravili iznenadjenje zauzimanjem 5. mesta.

Na ovogodišnjem nastupu šahovskog kluba „Bata Ćosić“ Opovo u Drugoj ligi Srbije po ko zna koji put dokazano je da u sportu ne pobedjuje uvek bolji na papiru, već da i slabije ekipe upornošću, organizacijom i kolektivnom igrom mogu da ostvare odlične rezultate. Iako nasjlabiji po rejtingu Opovčani su bili najborbenija ekipa na  turniru. Bez kalkulacija i dogovorenih remija naši šahisti su  igrali na pobedu protiv svih takmaca. Tako, na primer, od četiri favorita za osvjanje titule prvaka i odlazak u Prvu ligu Srbije, Opovčani su zaustavili dva – Sombor i Krajinu omogućivši Pančevcima da znatno lakše od očekivanog osvoje turnir. Od naredne godine u Prvoj ligi Srbije igraće pančevački šahovski klub „Svetozar Gligorić“, za poznavaoce šaha to je bivši „Kurjački“. Ligu napuštaju Senta, Nova Pazova i Beška.

Zapaženi pojedinačni rezultat u našojk ekipi zabeležili su Leskur, Joksimović i Vlajković. Novajlija u ekipi Novosadjanin Dejan Leskur izdržao je sve napore na prvoj tabli, čak je odoleo i šampionu Srbije Aleksandru Inđiću i naprdovaće na FIDE rejting listi za 17 poena. Na drugoj tabli najstariji ali i daleko najborbeniji, raniji selektor olimpijske reprezentacije Srbije, Dragoljub Joksimović, takođe je ostvario pozitivan rezultat i napredovaće na FIDE rejting listi za čak 32 poena. Goran Vlajković je odigrao turnir bez poraza sa rezultatom +2 i količnikom  70% što ga stavlja po ovoj klasifikaciji na 9. mesto, pojedinačno, u konkurenciji 104 igrača. I Goran će napredovati na FIDE rejting listi za 22 poena.

Evo i konačne tabele:

 

Rg   Equipe    poeni  Meč bodovi 
1 ŠK “Svetozar Gligorić” Pančevo 24 43.0
2 ŠK “Krajina” Krajišnik 22 40.5
3 ŠK “Omladinac” Novi Banovci 19 35.5
4 Somborski Šah klub Sombor 16 37.0
5 ŠK “Bata Ćosić” Opovo 15 31.0
6 ŠK “Srem” Sremska Mitrovica 13 32.5
7 ŠK “Naftagas” Elemir 12 33.0
8 ŠK “Vojvodina Novi Sad 12 31.5
9 ŠK “Stara Pazova” Stara Pazova 12 31.5
10 ŠK “Hajduk” Beška 12 26.0
11 ŠK “Mladost” Nova Pazova 9 32.5
12 ŠK “Senta” Senta 6 22.0

 

Najveće razočarenje turnira je svakako „Mladost“ iz Nove Pazove za koju su nastupila dva velemastora: Aleksnadar Inđić aktuelni prvak Srbije i Milan Vukić višestruki prvak SFRJ, koji je  u svojim najbojim danima igrao ravnopravno sa svim  legendama svetskog šaha kao što su Kasparov, Korčnoj i drugi.

U svakom mometnu na truniru, računajući 12 ekipa sa po 6 igrača, dakle ukupno 72 igrača, nastupalo je redovno  više od 40 majstora šaha, zapravo 6 velemajstora, 12 internacionalnih majstora i 24 FIDE majstora. Ovogodišnja liga je bila nešto jača nego prethodne godine. Recimo, Opovačni su prošle godine bili 4. sa ukupno osvojenih 13 bodova, a ove godine imaju 15 bodova i plasman je 5. mesto. Iz tabele se jasno vidi koliko je ekipa bilo ugroženo pre poslednjeg kola a naši čitaoci mogu zamisliti kakva se drama odigrala u završnici turnira.

Od naredne godine, u našem klubu  doći će do nekih organizacionih promena, tako da će Vlajković mesto selektora i kapitena prepustiti iskusnom Dragoljubu Joksimoviću. Joksimović je, kao što smo već napomenuli, bio raniji selektro reprezenacije Srbije i dugogodišnji selektor, kapiten i igrač šahovskog kluba „Politika“ tako da poseduje ogromno iskustvo u prvoj i drugoj ligi naše države. Sada je izvesno, da novi kapiten nakon četiri provedene godine u Opovu neće napuštati  klub već će se angažovati na njegovom unapredjenju kako igrački tako i finansijski. Vlajković će najverovatnije ostati na mestu predsednika kluba i lica za zastupanje, ali kako mu kaže novi kapiten biće „unapredjen u ozbiljnog igrača“! Takođe, novine će biti i u nekim izmenama osnovnog sastava ekipe za sada u kubu sigurno ostaju Milić, Vlajković,  Cvetković i Mitrović. Zanimjlivo je da je zavidan broj profesionalnih i poluprofesionalnih igrača izrazio želju da postane član ŠK „Bata Ćosić“ iz Opova. Naravno, to su lepe želje a realnost je nešto sasvim drugo. Naš klub će svakako i u narednim godinama nastupati sa ciljem opstanka u Drugoj ligi, dok eventalno osvjanje Druge lige i ulazak u prvu ligu Srbije sada nije tema.

Ovo je ujedno bio poslednji ovogodišnji zvanični turnir u organizaciji šahovskog saveza Srbije.

 

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Atletika: Kup Srbije u bacačkim disciplinama

Atletika: Kup Srbije u bacačkim disciplinama

Kup Srbije u bacačkim disciplinama OPOVO, 18. april 2024 - Dok su se Spartakovi trkači u Crvenki, takmičili na Prvenstvi Vojvodine u krosu, Spartakovi bacači su 14. aprila u Sremskoj Mitrovici učestvovali na Kupu Srbije u bacačkim disciplinama u kategoriji starijih...

Košarka: Opovački košarkaši šesti na kraju prvenstva

Košarka: Opovački košarkaši šesti na kraju prvenstva

OPOVO, 16. april 2024 – Odigravanjem 22. kola tokom proteklog vikenda, završeno je prvenstvo Druge međuregionalne KSV lige – jug. Sa skorom od 10 pobeda i 10 poraza, košarkaši Opova 99 zauzeli su šestu poziciju. Nešto slabiji uspeh od prošle sezone kada su bili peti...

Fudbal: Radnički bez bodova na domaćem terenu

Fudbal: Radnički bez bodova na domaćem terenu

Radnički bez bodova na domaćem terenu BARANDA, 15. april 2024 – Radnički je nastavio niz loših rezultata i u poslednja tri meča i od mogućih devet bodova osvojio je samo jedan. Ovog puta Baranđani su na domaćem terenu izgubili od Sloge iz Banatskog Novog Sela...

najnovije

najčitanije